KOMENTAR TOMISLAVA KLAUŠKOG: "Dok Plenković glumi finoću, pod okriljem noći šaraju se uvrede na račun "udbaša" Milanovića"

Taman kad je Andrej Plenković odbio dijalog sa Zoranom Milanovićem dokle god ih naziva "izdajnicima i udbašima", Zagreb je pod okriljem noći išaran grafitima i transparentima kojima se vrijeđa "udbaša" Milanovića.

  • Regija

  • 09. Jun. 2022  09. Jun. 2022

  • 0

Piše: Tomislav KLAUŠKI

"Mi nismo ista ekipa, nismo isto društvo", mudrovao je sinoć Andrej Plenković pred novinarima, odbijajući mogućnost suradnje s predsjednikom Zoranom Milanovićem.  "Dok smo mi izdajnici i udbaši, sori, nema dijaloga".

I samo što je to izgovorio, iste noći Zagreb je išaran grafitima i ukrašen transparentima kojima se vrijeđa Zoran Milanović: na jednoj plahti pisalo je "Milanović udbaš", na zidovima je napisano "Milanoviću, koliko su ti Rusi platili" i "Milanoviću kaži Hrvatima kada ćeš pomilovati udbaše", a na jednom grafitu spomenut je i predsjednikov otac: "Stipe Milanović udbaš sin vraća dugove Sinjani!".

Nadležne službe nisu još stigle provjeriti je li na tim porukama Plenkovićev rukopis, ali je jasno da je na zidovima i nadvožnjacima izgovoreno ono što pristojni premijer nije htio reći. 

Zoki "udbaš"

Milanović je napao Plenkovićeva oca, sad je na grafitima spomenut i Milanovićev otac "udbaš". Plenković je govorio o Milanovićevu odnosu prema Moskvi, a grafitima je ta poruka malo pojačana. Milanović je nazvao HDZ-ovce udbašima, a sada su mu oni vratili na ulicama.

Dok se šef HDZ-a zgraža nad retorikom predsjednika države, tog istog predsjednika napada se na grafitima i plahtama. Je li to HDZ otvorio novi odjel gerila marketinga?

I sada, kad se Milanovića prozvalo udbašem na plakatima i na zidovima glavnog grada, hoće li Plenković sada pozvati na zaštitu digniteta institucije predsjednika Republike i hoće li otvoriti dijalog s Milanovićem, sad kad je svatko dobio svoju porciju uvreda?

Plenković je u pravu kad kaže da "oni nisu ista ekipa, nisu isto društvo". Milanović svoje uvrede lansira sam, a uvrede na Milanovićev račun plasiraju se pod okriljem noći.

Facebook uvrede

Ova akcija (hadezeovih?) gerilaca nadovezala se na nedavnu Facebook objavu HDZ-a gdje su žestoko izvrijeđali oporbene političare i zastupnike, pa i samog šefa države. Tada su na službenom(!) profilu vladajuće političke stranke (!!) pisali o "čudnovatoj družini Malog Kremljenka", a sada su na plahtama i zagrebačkim zidovima pisali o "Milanoviću udbašu".

"Svi koji misle nastaviti huškačku politiku, govor mržnje, netoleranciju u društvu moraju znati da ćemo se tome suprotstaviti na najsnažniji mogući način. To želim poslati kao ključnu poruku", poručio je Andrej Plenković u listopadu 2020. godine.

Jesu li ovi grafiti i transparentni način na koji se HDZ "na najsnažniji mogući način" suprotstavlja govoru mržnje? Jasno, pod uvjetom da se dokaže kako su to doista pisali HDZ-ovci...

Pod okriljem noći

Zanimljivo, dosad je HDZ u rukama imao institucije, policiju, dio medija, imao je političku pozornicu, utjecaj, moć... Nekad je znao svoje ili kritičare Franje Tuđmana trpati u zatvor ili slati na sud. A sada se s njegovim kritičarima obračunava pod okriljem noći.

Netko je morao biti jako motiviran da u jednoj noći, prilično organizirano, obilježi zagrebačke zidove i prometnice porukama protiv predsjednika države, i to upravo porukama na kojima se HDZ obračunava s Milanovićem.

Nije bilo: Milanoviću, daj nam kruha. 

Grafitima se uzvratilo Milanoviću na sve uvrede koje je on slao na račun Plenkovića, njegova oca, njegove stranke.

Ko prlja ruke

Premijer, dakle, i dalje može čuvati imidž pristojnog i uglađenog političara koji se ne želi valjati u blatu s Milanovićem i drugim kritičarima. No zato ima HDZ-ove akiviste na Facebooku i na ulicama koji će taj prljavi posao odraditi za njega.

Ovime je otvoren novi komunikacijski kanal između predsjednika i premijera. Očekujemo da Milanović uzvrati na isti način, naravno ako mu je ostala još neka prazna fasada.

(24sata.hr)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...