"SB" U SABORNOM HRAMU: Mitropolit Hrizostom na Vaskrs služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Sarajevu (FOTO)

Pravoslavni vjernici danas proslavljaju Vaskrs, najveći hrišćanski praznik, kojim se slavi Hristovo vaskrsnuće i koji predstavlja suštinu hrišćanske vjere.

  • Vijesti

  • 05. Maj 2024  

  • 5

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je jutros Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu u Sarajevu, prenosi Fena.

Pravoslavni vjernici danas proslavljaju Vaskrs, najveći hrišćanski praznik, kojim se slavi Hristovo vaskrsnuće i koji predstavlja suštinu hrišćanske vjere.

Proslavu Vaskrsa, kojoj je prethodila priprema višenedjeljnim postom, pravoslavni vjernici prvo počinju u hramovima, okupljeni u zajednici na Svetoj liturgiji, čiji vrhunac predstavlja pričešćivanje.

Potom se proslava nastavlja u krugu porodice, gdje posebnu radost, naročito djeci, predstavlja tucanje šarenim vaskršnjim jajima.

To je praznik pobjede života nad smrću, dobra nad zlom. Vaskrs se slavi tri dana, tokom kojih se pravoslavci pozdravljaju sa "Hristos vaskrse", uz otpozdrav "Vaistinu vaskrse".

Vaskršnje slavlje je za vjernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja, se prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...