"JEDINI IZLAZ IZ OVE SITUACIJE JE HAPŠENJE ČOVIĆA I DODIKA": Muhasilović i Ćerimagić o sastanku bh. lidera u Briselu (VIDEO)

"Na sreću, Rusija nije demonstrirala silu u Ukrajini, međutim ne treba se opustiti, ovo sve može proći. Ukoliko bi Rusija demonstrirala ono što je započela u Ukrajini, to će vrlo lako ohrabriti Vučića, Orbana, Milanovića, Dodika. Dodik vreba priliku, jer on od ideje disolucije Bosne i Hercegovine nikada nije odustao", objašnjava Muhasilović

  • Vijesti

  • 12. Jun. 2022  12. Jun. 2022

  • 5

Profesor međunarodnih odnosa na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu Jahja Muhasilović i analitičar Inicijative za evropsku stabilnost iz Berlina Adi Ćerimagić ocijenili su za televiziju Hayat da  sastanak u Briselu neće donijeti nikakve promjene.

"Pitanje je da li je Evropska Unija svjesna šta radi. Mogli su pretpostaviti da aposlutno bilo kakvo potpisivanje izjava i dokumenata nema nikakvog smisla. Dokaz tome su Dodik i Čović. Čović danas nije htio prisustvovati sastanku, a Dodik je jasno kazao da neće potpisivati nikakav dokument koji će osuditi rusku agresiju na Ukrajinu. Bez obzira što nije prisustvovao sastanku, Čović se nije usudio, a da ne ode, jer on kroz određene političare i EU pokušava napraviti pritisak u Bosni i Hercegovini. Da nije otišao, izgubio bi simpatije preko kojih lobira. Mislim da je u veoma nezahvalnoj poziciji", objašnjava Muhasilović.

Što se tiče poziva predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, liderima parlamentarnih stranaka BiH u Brisel kako bi se fokusirali na evropski put naše zemlje, Muhasilović tvrdi da je to veoma neozbiljno od Evropske Unije.

On smatra kako nema potrebe sumnjati u dobre namjere EU, ali da ovo nije put kojim se te dobre namjere trebaju pokazati.

"Kao da će se svi problemi zaboraviti kada pozovete sve političare iz BiH, čak i one koji ruše državu i dati im dokument lijepih želja koji treba da potpišu Ako EU već želi riješiti problemu BiH, onda treba da se uhapse Dodik i Čović. Da li će to uraditi zbog korpucije ili zbog narušavanja teritorijalnog integriteta, manje je bitno. Ono što je bitno da je to je jedini put. Da biste to uradili morate da očistite sve ljude u tužilaštvu. To je teži put, ali i jedini način. Ne možemo ništa očekivati od ovog sastanka", rekao je Muhasilović.

Adi Ćerimagić također nema prevelika očekivanja od sastanka u Briselu, te smatra da i dalje nije jasno koji je cilj ovog sastajanja, s obzirom na to da u javnosti nije ni podijeljeno zašto su parlamentarni lideri pozvani.

"Ima puno zahtjeva koji se očekuju od BiH. Predsjednik Michel ne naglašava da je spreman da se založi za status BiH, a kamoli da EU iskaže spremnost da ponudi kandiatski status BiH. Pomiješani su utisci prema načinu na koji je održan sastanak. Odnos EU prema susjedima Bosne i Hercegovine i prema samoj Bosni i Hercegovini nije isti, kao što nije isti ni prema Ukrajini. Naši političari nisu ništa ispunili. Kada pogledamo šta drugim zemljama EU postavlja kao uslove, čovjek ne može da ne zaključi da se EK prema BiH ponaša nekorektno, jer se od nas traži puno više. Odnos EU i Bosne i Hercegovine je u velikom problemu", izjavio je Ćerimagić.

Muhasilović se prisjetio izjava Milorada Dodika prije početka ruske agresije na Ukrajinu, kazavši kako je tada bio dosta smjeliji u izjavama vezanim za podršku Rusiji.

"Na sreću, Rusija nije demonstrirala silu u Ukrajini, međutim ne treba se opustiti, ovo sve može proći. Ukoliko bi Rusija demonstrirala ono što je započela u Ukrajini, to će vrlo lako ohrabriti Vučića, Orbana, Milanovića, Dodika. Dodik vreba priliku, jer on od ideje disolucije Bosne i Hercegovine nikada nije odustao. Bezazleno je tjerati ga da potpiše bilo šta, jer će on nastaviti u promicanju ruskih interesa, jer na osnovu toga kupi glasove. Nijedan političar iz manjeg bh. entiteta neće potpisati antirusku deklaraciju. EU time pokazuje da je neozbiljan akter, nisu svjesni kako se stvari odvijaju na terenu", rekao je Muhasilović.

Naveo je kako će se Čović nastaviti inatiti, jer hrvatskom korpusu gori pod nogama, obzirom da se hrvatski narod u BiH osipa.

"Čović misleći da spašava politički vijek HDZ-a, ugrožava svoj narod. Politika koju vodi HDZ najviše šteti Hrvatima, ali i Bosni i Hercegovini. Kada se neko osjeća ugroženim do te mjere kao što se on osjeća, vuku se iracionalni potezi. Politika pomiješana sa emocijama nikada ništa nije dobro donijela. Kada Čović uvidi da je politika koju on provodi, politika ćorsokaka, tražit će konsenzus, prvenstveno sa SDA", zaključio je Muhasilović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...