MILO ĐUKANOVIĆ KRITIKOVAO EVROPSKU POLITIKU: "Dok se EU u posljednjih šest godina premišljala oko proširenja na Balkan, Putin je radio"

Đukanović je istaknuo da nije riječ samo o agresiji na Ukrajinu, nego o agresiji na EU jedinstvo i sigurnost te dodao kako je to djelovalo otrježnjujuće u politikama kada je u pitanju proširenje Evropske Unije, prenosi Radiotelevzija Crne Gore.

  • Regija

  • 17. Jun. 2022  17. Jun. 2022

  • 1

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović kazao je na Prespanskom forumu za dijalog, koji se odražava u Ohridu od 16. do 18. juna, da je Crna Gora spremna za ulazak u Evropsku Uniju te da podržava poziv za Bosnu i Hercegovinu, Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju.

- Crna Gora je apsolutno sprema za ulazak. Mi snažno podržavamo poziv za Ukrajinu, Gruziju, BiH i Moldaviju. Bez oklijevanja treba otvoriti pregovore i sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Politiku proširenja treba nastaviti i bez oklijevanja dati viznu liberalizaciju Kosovu - kazao je Đukanović.

Kako je kazao Đukanović, u svim razgovorima učesnici foruma pokušavaju utvrditi koliko je pogoršano stanje na Zapadnom Balkanu nakon 24. februara i ruske agresije na Ukrajinu.

- Zahvaljujuću Ukrajincima nije dramatično pogoršano, ali je Zapadni Balkan vrijednosno devastiran, ne poslije 24. februara, nego hibridnim djelovanjem Rusije u posljednjih šest godina. Zapadni Balkan je pokoleban u kursu kretanja, a tome je doprinijela i neaktivna politika EU-a i NATO-a. EU se premišljala, a Putin nije razmišljao nego radio - kazao je Đukanović.

Đukanović je istaknuo da nije riječ samo o agresiji na Ukrajinu, nego o agresiji na EU jedinstvo i sigurnost te dodao kako je to djelovalo otrježnjujuće u politikama kada je u pitanju  proširenje Evropske Unije, prenosi Radiotelevzija Crne Gore.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...