OPREZ AKO IDETE NA JADRAN: Pojavila se nova velika i opasna meduza

Širom istarske obale u sjevernom Jadranu viđena je opasna, takozvana kompas meduza za koju stručnjaci upozoravaju da joj se nikako ne približavate.

  • Regija

  • 20. Jun. 2022  

  • 0

Širom istarske obale u sjevernom Jadranu viđena je opasna, takozvana kompas meduza za koju stručnjaci upozoravaju da joj se nikako ne približavate.

Kako navode iz Centra za invazivne vrste, Chrysaora hysoscella, poznata kao kompas meduza - vrsta je koja je živi u obalnim vodama Atlantskog oceana i Mediteranskog mora.

 

Njena karakteristika je žuto-smeđi klobuk koji podsjeća na kompas, a može narasti do 30 centimetara u promjeru, a njezine 24 lovke dosežu i do jednog metra veličine.

Ova vrsta meduze pripada grupi meduza koje posjeduju žarne stanice na svojim lovkama te tako, u kontaktu sa njom može izazvati opekotine na koži, upozoravaju iz Centra.

Chrysaora hysoscella meduza - undefined

Foto: Facebook/ Udruga Zona: Chrysaora hysoscella meduza

Savjetuju da se ne približavate i izbjegavate dodir jer mogu izavati opekotine i žarenje. Ako se ipak dogodi da vas opeče, mjesto treba ohladiti i namazati aloa verom ili sličnim gelom koji sprječava opeklinske promjene.

Iz Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković u Rovinju potvrdili su da su dobili više dojava o opažanju meduza uz obalu zapadne Istre.

"Posljednjih dana zaprimamo učestale dojave o opažanju meduza uz obalu zapadne Istre.

Možemo potvrditi da su među opažanjima identificirane 4 vrste meduza: uhati klobuk (Aurelia solida), hidromeduza Aequorea forskale , morska pluća (Rhizostoma pulmo) i kompas meduza (Chrysaora hysoscella).

Chrysaora hysoscella meduza - undefined

Foto: Facebook/ Centar za istraživanje mora: Chrysaora hysoscella meduza

Meduzama često nedostaju dijelovi tijela ili su neprepoznatljivi zbog raspadanja (starenje).

Međutim, i takve meduze mogu opeći ako se uznemiravaju pa treba izbjegavati svaki kontakt sa njima. U slučaju uboda isperite područje morskom vodom i pažljivo uklonite preostalo tkivo meduze pincetom. Ispiranje vodom iz slavine ili flaširanom vodom i grebanje će samo pogoršati ubod"; navodi se iz Centra.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...