TRIK JE VRLO JEDNOSTAVAN: Šta učini kada vas u moru opeče meduza…

Ako se stanje ne popravi nakon nekoliko sati, treba otići na hitnu pomoć.

  • Zdravlje

  • 24. Jul. 2023  

  • 0

Posljednjih godina sve je više meduza i drugih želatinoznih bića u Jadranskom moru. Što nas čeka ovoga ljeta i što napraviti kad nas meduza 'opeče', objasnila je Tjaša Kogovšek, biologinja iz rovinjskog Centra za istraživanje mora, čija su specijalnost upravo meduze.

Pojedinih vrsta meduza najviše je na sjevernom Jadranu, a dojava ima i sa srednjeg i južnog Jadrana. Sa sjevernog Jadrana rovinjskom Centru za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković do sada su stigle dojave o nekoliko jedinki uhatog klobuka te planktonske plaštare, koji nemaju žarnih stanica, ali mogu formirati i do dva metra dugačak lanac, upozoravaju stručnjaci.
Dodaju da su sa srednjeg Jadrana dobili dojavu o pojavi morske mjesečine, koja je otrovna.

- Morska mjesečina je među manjim meduzama, promjera manjeg od 10 cm, ali njezini pipci mogu biti dugi dva metra. Opeklina izgleda kao iritacija kože i jako je bolna. Može ići i uz visoku temperaturu i neku drugu ozbiljnu reakciju, ali to nije često, upozorila je Kogovšek.

Šta učiniti ako nas opeče meduza?

Najbolje je, kaže Tjaša Kogovšek, ako vidimo da u moru ima mnogo meduza, ne kupati se. Ako ipak odlučimo ući u more, dobro je obući neoprensko odijelo.

- Ako nas meduza ipak opeče, najbolje je očistiti kožu. Ali ne rukama, dobro bi poslužila kreditna kartica. Opeklinu ispiremo morem, nikako običnom vodom, jer to pogorša situaciju. Neki savjetuju ispiranje octom, ali to nije uvijek najbolje rješenje. Svaka meduza ima različite otrove pa se reakcija može i pogoršati, savjetuje.

- U svakom slučaju dobro je kožu hladiti i namazati primjerice gelom aloe vere. Ako se stanje ne popravi nakon nekoliko sati, treba otići na hitnu pomoć. Međutim, takvi su slučajevi rijetki, dodala je. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...