MELIHA MERDŽIĆ, PREŽIVJELA ŽRTVA ZLOČINA U VIŠEGRADU, ZA "SB" O PRESUDI "RAVNOGORSKIM ČETNICIMA": "Ovo je opomena onima koji misle da mogu nastaviti upućivati ovakve poruke"

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je drugostepenu presudu kojom su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić osuđeni na po pet mjeseci zatvora za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.  

  • Vijesti

  • 22. Jun. 2022  22. Jun. 2022

  • 0

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je drugostepenu presudu kojom su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić osuđeni na po pet mjeseci zatvora za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.  

Tim povodom kontaktirali smo Udruženje žena žrtava rata u kojem nam se javila Meliha Merdžić, koja je preživjela ratne strahote u Višegradu.

"Ovo je još jedna satisfakcija za preživjele žrtve rata i poruka da se treba nastaviti boriti za istinu i pravdu. Ovo je također i opomena da se ne mogu upućivati ovakve poruke mržnje, jer ne živimo više u 1992. već u 2022. godini", rekla je Merdžić za "Slobodnu Bosnu".

Merdžić je u razgovoru za naš portal istakla kako su se zbog poruka na skupu "ravnogoraca" gdje su veličali četnički pokret i Dražu Mihailovića, te pjevali pjesme koje u svom tekstu pozivaju na prijetnju i nasilje, osjećali kao da su ponovo u 1992. godini.

Ipak, ističe, vjerovali su u pravosuđe Bosne i Hercegovine, te su zadovoljni današnjom presudom.

"Kazna od pet mjeseci je mala, ali dovoljna da opominje za ubuduće", kazala je Merdžić te dodala da s obzirom na to i da je Višegrad u RS-u, ova presuda je poruka onima koji negiraju državu Bosnu i Hercegovinu da postoje njene institucije.

U razgovoru s Merdžić podsjetili smo se i da je MUP RS-a zabranio okupljanje "ravnogoraca" u martu ove godine, što ona smatra još jednom opomenom, te s obzirom na to da je bio planiran i dolazak građana Srbije i Crne Gore na okupljanje, i njima je ovim poslana poruka. 

Podsjećamo, Apelaciono vijeće je u nepravosnažnoj presudi, koju je danas izrekla sutkinja Azra Miletić, utvrdilo da su Sladojević, Aleksić i Lečić svojim aktivnostima na skupu "ravnogoraca" u Višegradu počinili krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Suđenje im je počelo u julu 2021, a prvostepenom presudom iz decembra prošle godine Sud Bosne i Hercegovine oslobodio ih je optužbe da su se okupili u jutarnjim satima 10. marta 2019. godine na Trgu palih boraca u Višegradu, u organizaciji višegradskog opštinskog odbora "Ravnogorskog pokreta", na kojem je bilo pripadnika pokreta iz Srbije i Crne Gore, u uniformama i sa zastavama, koji su kasnije vozilima otišli na lokalitet Dobrunske rijeke, poznat kao "Draževina".

Sladojević je tada oslobođen da se kao predsjednik "Ravnogorskog pokreta Republike Srpske", nakon izvršenog postrojavanja obratio prisutnima i predao raport optuženom Aleksiću, dok je u pozadini puštana pjesma sa stihovima koji izazivaju strah.

Aleksić je, prema ranijoj presudi oslobođen optužbe da se, nakon što mu je na lokalitetu “Draževina” raport predao Sladojević, prisutnima obraćao riječima "Braćo ravnogorci, braćo četnici", pri čemu su pristuni koristili terminologiju koja izaziva strah, dok se sa razglasa puštala pjesma "Sprem'te se, sprem'te, četnici".

Lečić je oslobođen optužbe da je ispred hotela "Višegrad" započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Na drugostepenu presudu postoji mogućnost žalbe Trećestepenom vijeću Suda BiH.

(S. H.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...