SPEKTAKULARNI PRIZOR ISPOD PELJEŠKOG MOSTA: Uplovio kruzer s više od 1.000 putnika, u NEUMU NEZADOVOLJNI (FOTO)

Podsjetimo, stanovnici Neuma su negodovali zbog najave uplovljavanja kruzera, poručivši kako od svega mogu imati samo štetu, te su najavili proteste.

  • Regija

  • 23. Jun. 2022  23. Jun. 2022

  • 1

Kruzer "Bolette" pod zapovjedništvom dubrovačkog kapetana Joze Glavića s nešto više od 1.000 putnika prošao je u 6 sati i 18 minuta ispod Pelješkog mosta na svom putu prema neumskom akvatoriju. To je prvi veliki brod koji je prošao ispod novosagrađenog mosta, čije se i službeno otvorenje očekuje krajem jula.

Putnici na bordu su mogli uživati u pogledu na most-remek djelo građevinske struke, koji je prošao još jedan test. Ovaj put riječ je o uspješnom položenom pomorskom testu prolaska velikog kruzera prema Neumu. Nakon što su teški kamioni vozili mostom ispitujući izdržljivost čelične konstrukcije, nakon što su ispitivani burobrani, sada je na red došla provjera propusnosti pomorskog prometa između stupova mosta, piše Slobodna Dalmacija.

image  Foto: Cropix image

Foto: Cropix

Riječ je o brodu dužine nešto više od 237 metara i širine 32,5 metara. Brod ima 12 paluba, može primiti 1.380 putnika i ploviti brzinom od 25 čvorova. "Air Draft" ili visina od vode do najviše tačke na brodu je 48,1 metara, dok je najveća dopuštena visina prolaska ispod Pelješkog mosta 55 metara.

image  Foto: Cropix image Foto: Cropix

"Bolette" nije imao problema prilikom uplovljavanja u neumski akvatorij. Iskusni kapetan Glavić fantastično se snašao za kormilom. A kako i ne bi kada je svjetsku slavu stekao manevrirajući brodom u uskom Korintskom kanalu kada je kruzerom dugačkim 195,82 metra i širine 22,5 metara kroz kanal prošao bez većih problema postavivši tako novi svjetski rekord jer je njegov brod najduži koji je do tada prošao Korintom.

Podsjetimo, stanovnici Neuma su negodovali zbog uplovljavanja kruzera, poručivši kako od svega mogu imati samo štetu, te su najavili proteste.

“Svi koji su u mogućnosti sutra (danas op. "SB") izaći na ovaj mirni prosvjed neka to učine, iskažu svoje mišljenje i zajednički kao građani Neuma pošaljemo poruku svima onima koji su za ovo odgovorni i koji su bez Neuma odlučivali o Neumu.”, stoji u pozivu građana Neuma.

Predsjednica Općinskog vijeća Neum Daniela Matić rekla je u srijedu kako je najavljeno uplovljavanje kruzera "Bolette" u neumski akvatorije nedopustivo.

"Smatram da je ovakvo nešto nedopustivo. Neum nije luka i samim time veliki brodovi nemaju što raditi u našem zaljevu. Ulazak ovoga i sličnih brodova u Neumski zaljev znači automatsko ugrožavanje ekosustava te zagađenja koja će nanijeti izrazitu štetu Neumu", poručila je Matić u saopćenju za javnost.

Upozorila je kako bi eventualno zagađenje mora do kojeg bi moglo doći zbog uplovljavanja 230 metara dugog kruzera s više od hiljadu putnika, ugrozilo ne samo prirodu već bi dovelo u pitanje kompletan turizam u Neumu.

"Dok pričamo o održivom turizmu i ribarstvu i nastojimo kroz projekte implementirati nove modele za razvoj turizma, nedopustivo je da nam se u praksi događaju ovakve stvari. Smatram da je očuvanje prirodnih ljepota našeg Neuma, jedinog BiH grada na moru, primarni cilj i zadatak svih nas", poručila je Matić.

Dodala je kako podržava stav mještana Neuma koji su se usprotivili uplovljavanju kruzera "Bolette" te su najavili protest.

"Lokalnu zajednicu mora se poštovati i od nje tražiti mišljenje za ovakvo što. Neum baštine naša djeca. Učinit ćemo sve što možemo i što je u našoj nadležnosti da se ovakve situacije više ne ponove", zaključila je Matić.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...