VRAĆA LI NAM SE KORONAVIRUS: U Evropi ponovo raste broj zaraženih

U evropskim zemljama ponovo dolazi do rasta broja zaraženih koronavirusom.

  • Svijet

  • 24. Jun. 2022  24. Jun. 2022

  • 0

Mnoge evropske zemlje, iako su krajem zime i početkom proljeća bilježile veliki broj zaraženih, popustile su mjere zbog visoke stope vakcinisanih i blagih simptoma uzrokovanih varijantom omikron.

U evropskim zemljama ponovo dolazi do rasta broja zaraženih koronavirusom, javlja Anadolu Agency (AA).

Mnoge evropske zemlje, iako su krajem zime i početkom proljeća bilježile veliki broj zaraženih, popustile su mjere zbog visoke stope vakcinisanih i blagih simptoma uzrokovanih varijantom omikron.

alt

Ipak, u posljednjih nekoliko sedmica širenjem podvarijanti omikrona BA.4 i BA.5 dolazi i do porasta broja zaraženih u gotovo svim zemljama.

Stručnjaci u Njemačkoj upozorili su na ljetni val tokom pandemije.

Podaci Instituta “Robert Koch“, pokazuju kako je 23. juna potvrđeno 119.360 novih slučajeva zaraze. Time je ukupan broj zaraženih povećan na 27.573.585, a umrlih na 140.560.

U Njemačkoj su 2. juna zabilježena 48.502, 9. juna 77.636, a 16. juna 89.142 slučaja zaraze.

S obzirom na to da je riječ o slučajevima s blagim simptomima, stručnjaci zasad ne preporučuju poduzimanje mjera.

- Belgija i Francuska -

Institut za nacionalno zdravlje Belgije saopćio je kako sedmični podaci pokazuju da je broj zaraženih na dnevnom nivou u prosjeku za 46 posto veći i dosegao je 2.756.

Povećan je i broj hospitaliziranih za 24 posto, odnosno na 75, dok je broj umrlih u padu za 16 posto i iznosi pet. Broj hospitaliziranih na odjelu za intenzivnu njegu u padu je za šest posto i iznosi 58.

Podaci Zavoda za javno zdravlje Francuske objavljeni 23. juna pokazuju kako je zaraza koronavirusom u posljednja 24 sata potvrđena u 79.852 slučaja, a broj umrlih povećan je na 149.268.

Povećanjem broja zaraženih u posljednje vrijeme, sve se češće počelo razgovarati i o ponovnom uvođenju obaveze nošenja maski u javnom prijevozu.

Obvezno nošenje maski u javnom prijevozu ukinuto je 16. maja.

- Holandija -

Od sredine juna u Holandiji dolazi do porasta broja zaraženih, a dnevni prosjek prošle sedmice bio je veći 36 posto u odnosu na sedmicu ranije i dosegao je 4.000.

Podaci od 21. juna pokazuju kako je dnevno zabilježeno više od 4.000 slučajeva zaraze, a na hospitalizaciji je zadržano 600 pacijenata.

Ministar zdravlja Ernst Kuipers smatra kako zasad nisu potrebne nove mjere, ali je savjetovao poštivanje osnovnih pravila higijene.

U Holandiji je potpuno vakcinisano 83,2 posto odraslog stanovništva, a 64,1 posto je primilo treću dozu.

- Velika Britanija -

U Velikoj Britaniji je od 2. do 5. juna obilježena 70. godišnjica otkako je na tron došla kraljica Elizabeth II. S obzirom na to da su mnogi građani prisustvovali aktivnostima tim povodom, došlo je i do porasta broja zaraženih.

Podaci Nacionalnog ureda za statistiku (ONS) pokazuju kako je u sedmici nakon proslava broj zaraženih povećan za 14 posto, a zaraženo je 1,4 miliona ljudi.

ONS navodi kako je brzo širenje COVID-19 uzrokovano dvjema podvarijantama BA.4 i BA.5.

Agencija za sigurnost zdravlja u Ujedinjenom Kraljevstvu (UKHSA) smatra da su ove varijante zabrinjavajuće.

Stručnjaci savjetuju vakcinaciju kako bi se smanjio rizik od ozbiljnog oboljenja.

- Jug Evrope –

U posljednje dvije sedmice do povećanja broja zaraženih dolazi i u Španiji, gdje je zabilježen najveći broj hospitaliziranih od februara.

U bolnicama se nalaze 7.793 osobe, a na odjelu za intenzivnu njegu 361.

U posljednjih sedam dana zabilježeno je 50.235 slučajeva zaraze, naročito među populacijo starijom od 60 godina.

U Španiji su od početka pandemije zabilježena 12.613.634 slučaja zaraze i 107.604 smrtna slučaja.

Do rasta broja zaraženih u posljednjih nekoliko sedmica dolazi i u Italiji. U zemlji su od 15. do 21. juna zabilježena 255.442 slučaja zaraze, što je 58,0 posto više u odnosu na sedmicu ranije.

U zemlji su od februara 2020. godine zabilježena 18.071.634 slučaja zaraze, dok je od posljedica infekcije umrlo 167.967 osoba.

U Grčkoj su dolaskom turističke sezone popuštene i mjere poduzete u cilju sprečavanja širenja zaraze. Od juna je ukinuta mjera nošenja maske osim u javnom prijevozu i bolnicama.

Do povećanja broja zaraženih došlo je i nakon obilježavanja državnog praznika, a mnogi Grci su iskoristili tri dana za putovanje.

U posljednjih deset dana u Grčkoj su zaražene 72.563 osobe, ukupno 3.573.052.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...