NORVEŠKI OBAVJEŠTAJCI: Pucnjava u Oslu je čin "islamskog terorizma"

Policija je ranije rekla da se radi o 42-ogodišnjem državljaninu Norveške iranskog podrijetla poznatom policiji, ali zbog manjih kaznenih djela. Po Bergu, obavještajne službe s njim su razgovarale prošli mjesec, ali nisu ocijenile da ima nasilne namjere.

  • Svijet

  • 25. Jun. 2022  

  • 0

Norveške obavještajne službe (PST) zadužene za borbu protiv terorizma objavile su da tretiraju kao čin islamskog terorizma pucnjavu u kojoj su poginule dvije osobe, a do koje je došlo u noći na subotu u baru koji posjećuje većinom LGBTQ populacija.

Osumnjičeni je uhićen odmah nakon napada u kojem su dvije osobe poginule, a 21 je ozlijeđena. On ima dugu povijest nasilja i prijetnji, a PST ga ima na radaru od 2015. u vezi sa zabrinutošću o njegovoj radikalizaciji" i pripadnosti "mreži islamskog ekstremizma, rekao je šef PST-a Roger Berg na konferenciji za novinare.

Obavještajne službe prosli mjesec razgovarale s napadačem 

Policija je ranije rekla da se radi o 42-ogodišnjem državljaninu Norveške iranskog podrijetla poznatom policiji, ali zbog manjih kaznenih djela. Po Bergu, obavještajne službe s njim su razgovarale prošli mjesec, ali nisu ocijenile da ima nasilne namjere.

PST je također upoznat s problemima vezanim uz njegovo mentalno zdravlje, dodao je. Napad se dogodio u noćnom klubu London Pub u središtu grada u noći na subotu. Hici su bili ispaljeni i na drugim mjestima u blizini. Napadnuti noćni klub je popularan među LGBTQ zajednicom.

Policija: Napadač je djelovao sam

Građani koji su se zatekli na mjestu događaja pomogli su u uhićenju napadača, zbog čega im se policija zahvalila.

Policija je pretražila napadačev stan, a zaplijenjena su dva komada vatrenog oružja korištena u napadu. Sve ukazuje, tvrdi policija, da je napadač djelovao sam, a ranije je odslužio višemjesečnu zatvorsku kaznu zbog kaznenih djela povezanih s drogom.

Obavještajne službe zbog napada u Oslu podigle su razinu prijetnji u zemlji.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...