BEGOVIĆEVE TRI REČENICE ODJEKNULE DO MAĐARSKE: Ugostitelj s Pelješca poručio Orbanu da Jadran nije mađarsko more, to bi ga moglo skupo koštati...

Begović je i prije objavljivao duhovite, satirične i cinične poruke na ploči ispred svog restorana, a radi li se u ovom slučaju o govoru mržnje utvrdit će Prekršajni sud.

  • Regija

  • 26. Jun. 2022  

  • 6

Tri rečenice ispisane kredom na ploči, kako je krenulo, mogle bi ugostitelja s Pelješca koštati 200 tisuća kuna. Mjesec dana nakon objave fotografije s natpisom upućenim mađarskom premijeru Viktoru Orbanu na vrata Jakova Jakše Begovića pokucala je policija

Ovaj 66-godišnji kapetan duge plovidbe, koji se 30 godina bavi ugostiteljstvom, a posjeduje i ribarski obrt te dozvolu za izlov tune, postao je osumnjičenik za povredu dostojanstva Mađara prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije. Kako navedeni zakon propisuje novčane kazne, a sporna ploča je pred njegovim “Tuna barom” u Trpnju na Pelješcu, propisana kazna za pravnu osobu je umnogome viša nego za fizičku.

Naime, ako 66-godišnjeg Jakšu prijave kao fizičku osobu, prijeti mu od pet tisuća do 30.000 kuna kazne (oko 8.000 KM, op. "SB"). U slučaju pak da bude prijavljen kao obrtnik, tada je raspon kazne od 10 do 200.000 kuna (50.000 KM, op "SB").

Natpis na ploči je glasio: “Mađare ne služimo. Niste dobrodošli na vaše more. Ako dovedete Hernádija dobro ste došli. To je bio moj odgovor premijeru Orbanu koji je naše more nazvao mađarskim, pa to je valjda svakome jasno. Lijepo sam napisao “na vaše more”, a svi znamo da je Jadransko more hrvatsko. Da sam napisao “na naše more” onda bi i ta policijska istraga imala smisla, a ovako je suluda.

Osim toga, pitam ja vas, pa koji ugostitelj bi tjerao goste bilo koje nacije? Zločesto je pritom izvlačiti natpis iz konteksta jer se ja amaterski bavim satirom, to doslovno svi znaju. Objavljujem na dnevnoj bazi natpise na ploči i komentiram dnevnopolitička zbivanja. Svi se na njih smiju, nitko nije bio uvrijeđen’, kazao je za Slobodnu Dalmaciju.

Begović je i prije objavljivao duhovite, satirične i cinične poruke na ploči ispred svog restorana, a radi li se u ovom slučaju o govoru mržnje utvrdit će Prekršajni sud.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...