SLOVENSKA ŠEFICA DIPLOMATIJE: "Podržat ćemo ulazak Hrvatske u Schengen, ali zna se koja zemlja blokira proširenje..."

Nova slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon sastat će se u Zagrebu u julu s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom.

  • Regija

  • 27. Jun. 2022  27. Jun. 2022

  • 0

Nova slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon sastat će se u Zagrebu u julu s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom.

Uoči dolaska, slovenska ministrica najavila je kako Slovenija zasigurno neće blokirati hrvatski ulazak u Schengen, ali tu su druge države koje ne daju saglasnost za širenje tog prostora, primjerice Nizozemska, a našla bi se i koja druga. Osim toga, u čekaonici su i Rumunija i Bugarska, a i pitanje je kako uopće danas Schengen funkcionira s kontrolama na granicama.

Takav odgovor, "odlučno možda" dala je ministrica Fajon u svom prvom velikom intervjuu za slovensku agenciju STA. Od prvog susreta s hrvatskim kolegom očekuje da će naći "pozitivan element saradnje u budućnosti", a stiže i ljetna sezona i duga čekanja na granici s Hrvatskom. Svaka mjera koja bi olakšala ljudima putovanja mogla bi imati koristi i zato Slovenija "sigurno neće biti među državama koje će blokirati Hrvatsku".

"Čestitala sam i Hrvatskoj na uvođenju eura 1. januara iduće godine, a naravno da ćemo pomoći i da Hrvatska što prije postane članica schengenskog prostora. No, činjenica je da među zemljama nema konsenzusa da se sada proširi Schengen. Proširenje svakako blokira Nizozemska, i našla bi se još neka država", rekla je Fajon, prenosi Večernji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...