NIJEMCI PAZE NA SVAKI EURO: I "obećanu zemlju" pogađa skupoća, ovo su nove cijene goriva

Smajić kaže da je inflacija u maju u ovoj državi bila 7,9 posto dok u junu se očekuje oko 7,6 posto.

  • Ekonomija

  • 01. Jul. 2022  01. Jul. 2022

  • 0

Građani u Njemačkoj dobro paze gdje će svaki euro potrošiti, objasnio je za N1 novinar DW Mehmed Smajić koji je detaljno objasnio sa kakvim negativnim ekonomskim kretanjima se suočava ova država.

Smajić kaže da je inflacija u maju u ovoj državi bila 7,9 posto dok u junu se očekuje oko 7,6 posto.

“Poskupilo je skoro sve. Energenti su najviše poskupili nekih 38 posto. Životne namirnice u odnosu na juni prošle godine poskupile su 13 posto”, naveo je Smajić.

Njemačka vlada izdvojila je enormna sredstva kako bi pomogla građanima, istakao je Smajić i kaže da pojedini kritiku da mjere poput subvencionisanja cijene goriva baš i ne daju rezultate.

“Jutros je cijena  dizela iznosila u prosjeku 1,95 eura, dok je cijena super 1,80 eura”, pojasnio je novinar Smajić.

Građani  u Njemačkoj još nisu izašli na ulice i nema štrajkova i socijalnih nemira, jer, kako je kazao Smajić,  razumiju situaciju u kojoj se cijeli svijet našao.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...