PORED KLIME, HLADNIH PIĆA I SLADOLEDA: Kako da se rashladite pomoću hrane?

Ovih dana svjedočimo jako visokim temperaturama, pa ne čudi što je prioritet potraga za načinima da se što bolje rashladimo.

  • Gastro

  • 03. Jul. 2022  03. Jul. 2022

  • 0

Ovih dana svjedočimo jako visokim temperaturama, pa ne čudi što je prioritet potraga za načinima da se što bolje rashladimo. Pored klime, hladnih pića i sladoleda, tu je još jedan način, a to su namirnice i jela koja na odličan način osvježavaju, hidriraju i hlade organizam.

Iskusni slovenački putnik Vid Legradić podijelio je svoje bogato iskustvo sa raznih destinacija u svijetu, a koja je najbolja hrana za rashlađivanje piše Metropolitan Si, a prenosi City Magazine.

Tzaziki

„Teško da možemo zamisliti vrela ljeta i prelijepe plaže bez tradicionalne grčke salate od krastavca. Tzaziki ne samo da hidrira tijelo, već ga i hladi. Kombinacija jogurta, krastavca i limuna vas jednostavno rashlađuje“, poručuje Vid.

On objašnjava da je razlog za to metabolizam ljudskog tijela. Kako navodi, hlađenje hrane pomaže u uklanjanju toplote iz tijela pomoću hidratacije, a isto tako oslobađa tijelo od toksina i ubrzava metabolizam. S druge strane, zagrijavanje hrane daje tijelu više energije.

Začinjena hrana

„Kao putnik, prvi put sam u Indiji iskusio rashladnu moć hrane. Tamošnja vlažna tropska klima zahtijeva više od vode za piće. Indijci su rešenje pronašli u začinima i ljutim nijansama čilija. Naročito na jugu, najtoplijem dijelu ove raznolike zemlje, jesti skoro svako jelo bila je prava avantura. Masala dosa (indijska palačinka sa filom od krompira), pirinač brijani (pirinač sa lukom i začinima), kari, sve je bilo toliko vruće da sam se jako znojio. Gorušicu radije ne bih ni pominjao. Pa ipak, kad god sam zamolio kuvare da jelo bude manje ljuto, oni su se samo smijali i odmahivali glavama, govoreći: ‘Gospodine, vruća hrana će vas ohladiti iznutra.’ U početku su mi ove tvrdnje bile čudne. Ali na kraju sam shvatio da su bili u pravu, jer nauka kaže da jedenje začinjene hrane podiže unutrašnju temperaturu tijela na način koji odgovara temperaturi van tijela. Vrlo jednostavno. A tu je i znojenje, koje hladi tijelo dok višak toplote isparava iz organizma“, kaže.

Humus

Vid dalje otkriva da je na Bliskom Istoku rashladna hrana humus.

„Njegova zanimljiva svojstva doživio sam usred pustinje, kada su avanturisti iscrpljeni hodanjem po vrelom pijesku i vjetru pojeli činiju humusa do posljednjeg zalogaja“, kaže.

Humus hladi jer je izvor mangana koji se bori protiv slobodnih radikala i molibdena koji pomaže u detoksikaciji kože uklanjanjem sulfita. Tu su takođe i folati i vitamin B, koji njeguju ćelije kože i ublažavaju oštećenja od sunca. Rezultat: rasterećena koža bolje odvodi toplotu.

Gaspačo

Ali postoje i jela koja su izmišljena upravo radi hlađenja, kao, na primjer, sladoled i malo zdraviji gaspačo iz Španije. Vid kaže da se ova ukusna supa od povrća na bazi paradajza, bijelog luka i maslinovog ulja uvijek služi hladna.

„To je odraz vrelog pejzaža Andaluzije, iz koje potiče. Ova supa je namjerno osmišljena da bude hladna kako bi vas rashladila tokom vrelog španskog dana. Isto važi i za meksičku supu od limuna, čak i ako se jede vruća, jer njegova kiselina ima efekat hlađenja i detoksikacije“, objašnjava.

Citrusi i drugo voće

Isto je i sa drugim citrusnim voćem i naravno sa onim voćem i povrćem koje hidrira. Hladna breskva i ledena lubenica dobro idu uz sparan julski ili avgustovski dan. Ovaj proces je toliko efikasan da se unutrašnjost lubenice može čak i zamrznuti. Vid vas savjetuje da pokušate ovaj eksperiment i sami provjerite.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...