KOMISIJA ZA "SB" O SPORNOJ GRADNJI U OPĆINI CENTAR: Zbog čega blokiraju gradnju trga na glavnoj raskrsnici na Skenderiji?

Od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika zatražili smo da se oglase o ovom slučaju.

  • Društvo

  • 06. Jul. 2022  06. Jul. 2022

  • 0

Načelnik sarajevske Općine Centar Srđan Mandić objavio je nedavno fotografije lokacije ispred zgrade preduzeća Sarajevo-šume, na kojoj planiraju graditi trg, a koja je postala dio spora između općinskih struktura i Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

"Juče smo od Državne komisije za očuvanje nacionalnih spomenika kojom trenutno, nakon g. Faruka Kapidžića, sada predsjedava njegova kolegica, gđa Anđelina Gašanović, dobili zaključak da 'predložene intervencije nisu u skladu sa Odlukom'. Nadalje nas informišu da su intervencije 'neiskrene', 'tehnički neprovodive' , a neke 'pretjerane'. Na slikama ispod je današnji izgled platoa ispred upravne zgrade Sarajevo-šuma, kao i prijedlog odbijenog rješenja. Ovo je, zapravo dokaz zašto je donesena odluka o 'Zaštiti istorijskog urbanog krajolika', a koja je usmjerena direktno protiv naših napora da unaprijedimo i podignemo kvalitet života naših sugrađana. Procijenite sami. A mi ćemo se nastaviti boriti za hobotnicom koja, od silne ljubomore i pakosti, ne želi dobrobit građankama i građanima. Idemo dalje.

P. S. Pitam se da li gđa Anđelina uopšte zna gdje se nalazi trg ili joj informacije šalje kolega Kapidžić?" (sic!), naveo je Mandić na svom Facebook profilu.

O cijelom slučaju oglasio se i predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković koji je objavio dokument uz koji tvrdi da Općina Centar ne može urediti trg ispred preduzeća Sarajevo-šume zbog kadrova HDZ-a i SNSD-a koji odlučuju o investicijama u Sarajevu.

Od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika zatražili smo da se oglase o ovom slučaju:

"U skladu sa postojećim propisima, odobrenje za građenje i intervencije u granicama nacionalnog spomenika daje Federalno ministarstvo prostornog uređenja. Komisija tumači utvrđene mjere zaštite u odnosu na projektno rješenje.
Komisija je državna institucija i u skladu sa Poslovnikom o radu odluke donosi konsenzusom, te za svaku svoju odluku ima valjana obrazloženja utemeljena na struci", naveli su za "Slobodnu Bosnu" iz KONS-a.

Kako su naveli iz KONS-a za "SB", na zahtjev Općine Centar Sarajevo, Komisija je u svom mišljenju na Projekat uređenja trga ispred objekta „Sarajevo-šume“ i dostavljenu projektnu dokumentaciju, navela da predložene intervencije nisu u skladu sa odredbama Odluke o proglašenju Istorijskog urbanog pejzaža Sarajevo („Službeni glasnik BiH“, br. 1/21 i 10/21) nacionalnim spomenikom.

"Komisija smatra da pojedini dijelovi projekta nisu jasni i tehnički su neprovodivi. Pored toga, Komisija smatra da su intervencije predložene projektom pretjerane kao što je previše rasvjetnih tijela, koji bi mogli ugroziti vizuelni integritet okolnih objekata i bezbjednost saobraćaja na frekventnoj gradskoj raskrsnici.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika može dati pozitivno mišljenje na intervencije koje isključivo poštuju mjere zaštite za predmetni prostor, koji je u obuhvatu nacionalnog spomenika, kao što je do sada dala više desetina pozitivnih mišljenja", pojasnili su za "SB".

Podsjećamo, i 2020. godine je sarajevskim općinama Centar Sarajevo i Stari Grad Sarajevo smetala Odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom, zbog čega su podnijele apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Te Općine smatrale su da je Komisija jednostrano, proizvoljno i bez učešća apelanata, te bez valjanog pravnog osnova donijela Odluku o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom, kojom se uža gradska jezgra općina Centar i Stari Grad proglašava historijskim urbanim krajolikom.

Tvrdili su da je tom Odlukom predviđeno da o svim zahvatima u ovako širokom prostoru odlučuje Federalno ministarstvo prostornog uređenja, te da za svaki pojedinačni slučaj zahvata u prostoru postoji obaveza pribavljanja mišljenja Komisije o usklađenosti, a sve do donošenja jedinstvenog prostorno-planskog dokumenta za koji nije utvrđen rok donošenja.

Također, utvrđeno je da se svi propisi, razvojno-planski dokumenti i drugi akti, koji su u suprotnosti s Odlukom, stavljaju van snage.

Ustavni sud odbacio je kao nedopuštenu apelaciju zbog, kako je navedeno, nenadležnosti Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine za odlučivanje.

"Apelaciju Općine Stari Grad i Općine Centar, Ustavni sud BiH je odbacio, odnosno oglasio se nenadležnim. Ustavni sud ukazuje da nije nadležan da preispituje odluke Komisije, koja je uspostavljena Aneksom 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, budući da i ova institucija vrši svoje funkcije izvan standardne sudske strukture BiH", naveli su iz KONS-a za "Slobodnu Bosnu". 

(S. H.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...