MILORAD POPOVIĆ O POTPISIVANJU TEMELJNOG UGOVORA: “Imperijalni akt čiji je cilj destrukcija savremene crnogorske nezavisnosti”

Nesumnjivo je, smatra Popović, da je Abazović dobio direktivu da pošto-poto završi posao, ali, kako kaže, bez obzira na to sve političke snage koje se bore za demokratiju i multikulturalnost moraju stati na put „ovom nasilju“.

  • Regija

  • 08. Jul. 2022  08. Jul. 2022

  • 1

Potpisivanjem ugovora sa crkvom Srbije, ovoj vjerskoj zajednici, eksponentu velikosrpske politike omogućilo bi se da uspostavi potpunu kontrolu nad duhovnim, kulturnim i političkim životom u Crnoj Gori, ocijenio je za Pobjedu publicista Milorad Popović

“Ovaj akt, takozvani temeljni ugovor, koji hoće silom na sramotu Dritan Abazović da nametne je nesumnjivo jedan imperijalni akt, koji ima za cilj destrukciju, ne samo crnogorske nacije, kao političke i kulturne kategorije, nego i uništenje savremene crnogorske državne nezavisnosti”, naglasio je Popović.

Smatra da je takav ugovor dio novog akta u nastajanju o etničkoj podjeli Srba i Albanaca na Balkanu.

“Riječ je o jednom aktu velikosrpske i velikoalbanske politike u kojoj je Crna Gora, po njihovom mišljenju, najmekši plijen”, kazao je Popović.

Ukazao je i da bi se potpisivanjem ovakvog ugovora Crnogorska pravoslavna crkva, koju Ustav Knjaževine Crne Gore iz 1905. godine tretira kao autokefalnu, ostavila bez ičega. Poziv, koji je premijer Dritan Abazović uputio mitropolitu CPC Mihailu ocjenjuje kao jedan providni štos.

“Ako nekome date sve, cjelokupnu kulturnu baštinu, pritom ignorišući nesumnjive činjenice o trajanju samostalnosti Crnogorske mitropolije, onda taj poziv predstavlja tek jedan kozmetički potez”, istakao je Popović.

Nesumnjivo je, smatra Popović, da je Abazović dobio direktivu da pošto-poto završi posao, ali, kako kaže, bez obzira na to sve političke snage koje se bore za demokratiju i multikulturalnost moraju stati na put „ovom nasilju“.

“Jer Crna Gora može da potone u jedan novi građanski sukob sa nesagledivim posljedicama, jer jednostavno nas Crnogorce koji nemamo drugu državu sem Crne Gore će dovesti do zida da se moramo boriti na način na koji su se borili naši preci vjekovima za elementarna prava i slobodu”, poručio je Popović.

Kazao je da DPS i SDP imaju dva izbora.

“Imaju jedan da slijede svoje stranačke, političke, nacionalne interese, interese građana Crne Gore i drugi, da postanu dio te jedne sramotne kolaboracije čiji je cilj nestanak Crne Gore. Jer ako je sve u Crnoj Gori srpsko, što je pravoslavno od 1219. godine, onda je samo pitanje godine, eventualno decenije, ne duže, kad će nestati crnogorska nacija”, istakao je Popović.

Naglasio je i da je velika odgovornost na Bošnjacima i Albancima od kojih očekuje da će biti na visini istorijskog zadatka.

“To prije svega očekujem od Bošnjaka koji nemaju gdje van Crne Gore da ostvare nivo svojih građanskih prava koja sada imaju, a drugo, očekujem od većine Albanaca u Crnoj Gori, bez obzira na veliki pritisak Ramine Albanije i Abazovića i Đeljošaja da će biti lojalni Crnoj Gori”, kazao je. 

Ipak, dodao je Popović, najviša odgovornost je na predsjedniku države Milu Đukanoviću, za kojeg smatra da neće ni na koji način prihvatiti ovaj imperijalni akt koji bi za Crnu Goru bio smrtonosan.

“I poslije kojega ona više ne može biti suverena država u punom kapacitetu”, rekao je Popović.

Nije mogao da predvidi hoće li premijer „izgurati ovo pitanje do kraja“, jer, zaključio je, nije poznato kakve obaveze ima prema Beogradu i koliko su istinite priče da je ucijenjen.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...