POD PRATNJOM JAKIH POLICIJSKIH SNAGA: U Beogradu se obilježava 27 godina od genocida u Srebrenici, na početku se sprema...

U parku ispred Predsjedništva Srbije palit će se svijeće za žrtve genocida u Srebrenici, praćeno zahtjevom da se 11. juli u Srbiji proglasi Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

  • Regija

  • 10. Jul. 2022  10. Jul. 2022

  • 4

Povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici, Žene u crnom organizuju 10. jula 2022. godine stajanje u crnini i šutnju na Trgu Republike u Beogradu, od 19.30 do 20.30 sati.

Tom prilikom, zajedno sa umjetničkim kolektivom ‘Škart’ bit će izvedena i scenska akcija “Srebrenica – ime genocida”.

Inače, u skladu sa politikom solidarnosti i odgovornosti, Žene u crnom će 11. jula učestvovati u komemoraciji/dženazi u Potočarima.

Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo i REKOM mreža pomirenja organizovat će 11. jula nekoliko događaja.

U NGO HAB-u u 11 sati bit će održana debata “Priznanje genocida i zvanično obilježavanje 11. jula kao zalog mira“.

Debatu će moderirati Nataša Kandić iz REKOM-a, a u razgovoru će učestvovati advokat Sead Spahović, Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava, advokat Slobodan Ružić, Isidora Stakić iz FHP-a, kao i Zoran Vuletić, predsjednik Građanskog demokratskog foruma.

Potom će u 19.30, ispred Narodne skupštine biti predstavljeno virtuelno rješenje spomenika žrtvama genocida autorke Mie David (pobjedničko idejno rešenje artivističkog konkursa „Nikome se ne ponovilo“ koji su 2021. organizovali Inicijativa mladih za ljudska prava, Forum ZFD i Nezavisno društvo novinara Vojvodine).

U 20 sati, u parku ispred Predsjedništva Srbije palit će se svijeće za žrtve genocida u Srebrenici, praćeno zahtjevom da se 11. juli u Srbiji proglasi Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...