CHRISTIAN SCHMIDT NA KOMEMORACIJI U POTOČARIMA: "Ko god pokuša negirati genocid u Srebrenici, da ga umanji ili porekne ili umanji broj žrtava, živi učahuren u svjesno odabranom neznanju"

Prisutnima se obratio i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt

  • Vijesti

  • 11. Jul. 2022  11. Jul. 2022

  • 0

U hali bivše fabrike akumulatora trenutno traju obraćanja. Zamjenik načelnika Srebrenice Hamdija Fejzić obratio se kao preživjela žrtva i istakao najvažnije detalje bola i patnje koju su Srebreničani prošli.

Prisutnima se obratio i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

"Ko god pokuša negirati genocid u Srebrenici, da ga umanji ili porekne ili umanji broj žrtava, živi učauren u svjesno odabranom neznanju", kazao je Schmidt.

"Svaki put kada dođem na ovo sveto mjesto osjećam teret fatalne agresije, protiv mladosti koja je nada za budućnost, protiv muškaraca, starijih koji su sabirali sva svoja dostignuća za buduće generacije, protiv svih nas – ljudskog roda.

Ali osjećam i teret neuspjeha međunarodne zajednice da zaštiti one koji su bili izloženi. Ništa ono što ćemo danas ovdje reći neće ublažiti bol onih koji su izgubili svoje očeve, sinove, braću...

Ali možemo iskazati poštovanje onima koji će danas biti ukopani ovdje. To je naša sveta dužnost.

Okupili smo se ovdje da odamo počast žrtvama genocida", rekao je Schmidt.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...