SKANDALOZNO: Crna Gora na nogama nakon što je SPC služila parastos ratnom zločincu Draži Mihailoviću

Poznato je da je 1943. godine u pljevaljskom, bjelopoljskom, pribojskom i fočanskom kraju četničkom kamom ubijeno oko deset hiljada muslimana. Više od četvrtine ubijenih su bila djeca do četiri godine. Ovom operacijom etničkog čišćenja je rukovodio Dragoljub Mihailović.

  • Regija

  • 18. Jul. 2022  18. Jul. 2022

  • 0

Crkva Srbije služila je u Budvi parastos ratnom zločincu Dragoljubu Draži Mihailoviću, komandantu četničkih snaga tokom Drugog svjetskog rata.

Aktivista za ljudska prava i jedan od čelnika Građanske inicijative ,,21. maj“ Aleksandar Saša Zeković pozvao je jučer policiju da ograniči služenje parastosa vođi četničkog pokreta Draži Mihailoviću.

– Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori kroz parastos u Budvi zauzeće se za ratnog zločinca ,,đenerala“ Dražu Mihailovića koji u Crnoj Gori nije rehabilitovan – napisao je Zeković na Twitteru.

On smatra da je Uprava policije trebalo da razmotri privremeno ograničavanje skupa radi sprječavanja vršenja drugih krivičnih djela i ugrožavanja ljudskih prava.

– Umjesto da se možda opredijeli za pomen stvarnom generalu Jugoslovenske kraljevske vojske Ljubu Novakoviću koji se zalagao za organizovanu borbu protiv okupatora bez obzira na ideologiju, SPC u Crnoj Gori se odlučuje da stane iza Dražinog pokreta čiji četnici su počinili nezapamćene zločine – zaključio je Zeković.

Crnogorski publicista i kolumnista Slobodan Jovanović zgrožen je viješću o parastosu održanom u Hramu Svete Trojice na Pelinskoj rudini u Gornjem Grblju povodom 76 godina od smrti Draže Mihailovića.

– Poznato je da je 1943. godine u pljevaljskom, bjelopoljskom, pribojskom i fočanskom kraju četničkom kamom ubijeno oko deset hiljada muslimana. Preko četvrtine ubijenih su bila djeca do četiri godine. Ovom operacijom etničkog čišćenja je rukovodio vrhovni zapovednik JVuO Dragoljub Mihailović, čiji se štab tada nalazio u blizini zone dejstava, preko svojih komandanata Pavla Đurišića, Vojislava Lukačevića i Petra Baćovića. Davati Draži parastos u Crnoj Gori je ružno i neukusno, a to je još jedan od načina kojim Crkva Srbije pokazuje da baštini ideologiju Ravnogorskog pokreta – ocijenio je Jovanović za Pobjedu.

Objašnjava da je ovaj pokolj učinjen kao dio ideološke matrice koju je Stevan Moljević prikazao u aktu ,,Homogena Srbija“ kojim je predviđao da dva miliona ,,nesrba“ mora biti pobijeno ili iseljeno iz Sandžaka i istočne Bosne. Ovaj akt, kako navodi Jovanović, ravnogorski pokret prihvatio je kao svoj programski akt.

– Morbidno je davati pomen čovjeku koji je stao iznad tih strašnih zločina. Naravno, mene to ne iznenađuje od Crkve Srbije, jer je i pokojni Amfilohije držao parastose – kaže Jovanović.

Smatra da je problem što je u Crnoj Gori antifašizam načelno prihvaćen kao temelj države, ali imajući u vidu da nije poznata ideološka pozadina ni prošle ni ove vlade, djeluje kao da je ona mnogo bliža ideologiji ravnogorskog pokreta nego evropskoj agendi.

– O pozadini jedne i druge ideologije dovoljno govori način na koji je Ljubo Čupić otišao u smrt sa osmijehom, što ukazuje na slobodarski, antifašistički duh, dok je s druge strane, Draža, nakon što je osuđen na smrt, molio da ga poštede – kazao je Jovanović dodajući da je njegovo veličanje ispod svakog ljudskog i intelektulalnog nivoa. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...