CHRISTIAN SCHMIDT U PAT POZICIJI: Nema podršku EU. Spremaju se veliki protesti

Evropska unija ne podržava namjeru visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne opsežne izmjene Ustava entiteta FBiH, te Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

  • Politika

  • 21. Jul. 2022  21. Jul. 2022

  • 2

Naredne sedmice će se znati da li će visoki predstavnik posegnuti za svojim ovlastima. Sagovornici ocjenjuju da bi i nametanje i nenametanje nanijelo ogromnu štetu samom visokom predstavniku.

Evropska unija ne podržava namjeru visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne opsežne izmjene Ustava entiteta FBiH, te Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

"To bi bilo u suprotnosti sa svime što radimo.

Posebno bi bilo suprotno dogovoru koji su lideri stranaka iz Bosne i Hercegovine postigli s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom od 12. juna ove godine", rečeno je za Politicki.ba iz diplomatskih izvora.

Najava korištenja Bonskih ovlasti izazvala je (ne)očekivanu buru.

Danas, Christian Schmidt je u pat poziciji.

Ukoliko ne djeluje, narušio je vlastiti kredibilitet.

Ukoliko djeluje, izgubit će podršku značajnog dijela Vijeća za provođenje mira, ali i javnosti.

Kako saznajemo, ukoliko ne odustane, Schmidt će se suočiti s masovnim protestima u Sarajevu. Oni se već pripremaju.

Visoki predstavnik je danas u Bavarskoj gdje prisustvuje velikoj konferenciji Kršćansko-socijalne unije. Događaj želi iskoristiti da bi dobio podršku barem dijela država EU. No, kako tvrde diplomatski izvori Politicki.ba, ne ide mu baš od ruke.

"Nezadovoljna je i Hrvatska. Oni nisu dobili ono što su željeli", tvrde sagovornici Politicki.ba.

Ako je suditi po situaciji u međunarodnoj zajednici u BiH, većina diplomata je dvostruko iznenađena. S jedne strane, iznenadila ih je nakana visokog predstavnika da tako temeljito promijeni izborna pravila nešto malo više od dva mjeseca od održavanja izbora.

S druge strane, iznenadila ih je žestina reakcija iz Sarajeva i jedinstvo stranaka u osudi onoga što je mogući izgled Schmidtove odluke.

Iz OHR-a se ne oglašavaju.

Sudeći po informacijama koje procure iz te institucije, sve je na visokom predstavniku.

Odluka je spremna.

Politicki.ba imao je uvid u kompletan njen tekst.

S jedne strane, njen "duh" je da se uklone svi dosadašnji mehanizmi blokade koje je HDZ BiH izdašno koristio.

Uvode se rokovi, mehanizmi za odlučivanje...

Želi se i osigurati da Ustavni sud entiteta F BiH od 1. januara ne bude u blokadi, jer zadnji član tog tijela, koji je značio i kvorum za odlučivanje, po sili zakona odlazi u penziju.

S druge strane, odluka donosi potpunu dominaciju HDZ-u u oba doma naroda - federalnom i državnom. To se objašnjava činjenicom da "nema pluralizma unutar hrvatskog naroda u BiH".

Kako Politicki.ba saznaje, OHR o najavljenom nametanju nije konsultirao Venecijansku komisiju.

No, moguće je da će se obratiti i toj instituciji. Ovisno od njihovog stava, ako do komunikacije dođe, mogla bi ovisiti i finalna odluka visokog predstavnika.

Christian Schmidt suverni je vlasnik Bosnkih ovlasti.

On jeste taj koji odlučuje hoće li ih i kada koristiti i stav PIC-a nije obavezujući.

Ako se odluči da ih upotrijebi ih, onda bi taj potez morao povući najkasnije do kraja sljedeće sedmice.

"Stvari su otišle predaleko, a nisu dobro pripremljene. PIC je zasijedao prije dva dana. Jeste li primijetili da nije bilo kominikea? Nije ga bilo jer nije bilo saglasnosti. EU je kategorički protiv.

Protiv je i Vlada Njemačke. To što je naumio Schmidt protivno je poziciji Vlade. Protivno je i nedavno usvojenoj Rezoluciji o BiH koju je podržala i Schmidtova stranka - CSU", tvrdi jedan od sagovornika Politicki.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...