VOJNI ANALITIČAR NEDŽAD AHATOVIĆ UPOZORAVA: "Obavještajni rad Rusije u Srbiji pod krinkom 'poslovne saradnje'"

"Rusiji ništa drugo i ne preostaje nego spletkarenje, špijunaža, krađa patenata i ideja, te kreiranje vještačkih kriza i ratova kako bi se vratila među velike globalne igrače", kaže Ahatović

  • Vijesti

  • 24. Jul. 2022  24. Jul. 2022

  • 0

Prošle godine 10. septembra u Sankt Peterburgu, tokom posjete zvanične delegacije grada Beograda, na čelu sa tadašnjim gradonačelnikom Zoranom Radojičićem, potpisan je Sporazum o saradnji između Sankt Peterburga i Beograda, kao i Akcioni plan razvoja partnerstva za period od 2021. do 2024. godine.

Jedna od stavki je bilo osnivanje i informaciono poslovnog centra Sankt Petersburga koji je otvoren 1. juna ove godine, a koji je "neformalno predstavništvo grada na teritoriji Srbije, osmišljeno da promoviše razvoj poslovnih veza između Sankt Peterburga i srpskih preduzetnika, kao i za sprovođenje zajedničkih projekata i inicijativa".

"Isto kao i Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, jedina svrha ovakvih aktivnosti Ruske Federacije je širenje i jačanje agenturne mreže i jačanje obavještajnih kapaciteta u Evropi kroz paravan privredne saradnje dva gradoa. Ruska Federacija ne spada niti u top 10 ekonomija svijeta: čak i jedna Južna Koreja, Kanada ili Italija ostvaruju veći BDP iako imaju višestruko manje stanovnika. I već je to dovoljan razlog zašto Rusiju više ne možemo smatrati velesilom, jer primarno iz ekonomske snage neke zemlje proizlazi svaka druga moć", kaže vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Podsjeća da je ruski vojni budžet četiri puta manji od Kine i 12 puta manji od SAD-a.

"Ni u energetici kao svom najjačem adutu Rusija ne drži primat, tek su treći po proizvodnji nafte, a drugi po proizvodnji plina. Drže negdje do 10 posto udjela u trgovini naftom i naftnim derivatima. Rusiji ništa drugo i ne preostaje nego spletkarenje, špijunaža, krađa patenata i ideja, te kreiranje vještačkih kriza i ratova kako bi se vratila među velike globalne igrače. Tu njihova obavještajna služba FSB ima centralnu ulogu i ovakve i slične aktivnosti imaju za cilj jačanje kapaciteta meke moći koju Rusija sve više gubi zbog rata u Ukrajini", zaključuje Ahatović.

alt

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...