BOŽO SKOPLJAKOVIĆ, PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE BiH: "Pozivamo Visokog predstavnika u BiH da nametne zakon kojim bi se trajno zabranilo kandidiranje..."

"Rješavanjem kriminala i korupcije riješit će se mnogi, naizgled ne rješivi problemi", poručio je lider Hrvatske stranke BiH Božo Skopljaković.

  • Mini market

  • 25. Jul. 2022  

  • 9

-Posljednjih dana podigla se velika halabuka i prašina oko izmjena Izbornoga zakona, koje će nametnuti Visoki predstavnik u BiH. Veliki broj stranaka protivi se ovakvoj odluci dok su i same podupirale neka nametanja od strane Visokog predstavnika, kada je to njima odgovaralo.

Što je to, što sada ne odgovara? Iz onoga što se može iščitati vidljivo je nezadovoljstvo oko uvođenja cenzusa od tri posto za izbor izaslanika u Dom naroda FBiH. Postoji navodna briga da će se izgubiti hrvatski izaslanici iz dvije županije, u kojima postoji mali broj Hrvata, o kojima treba voditi brigu, ali nikako to ne mogu činiti samozvani Hrvati koji to uistinu nisu.

Vladajući ovo neuređeno područje jako dobro iskorištavaju predstavljajući se jednako lažno kada im to zatreba.

Zapravo, sva briga i zabrinutost se svodi na raspodjelu političke moći, koju bi nametnute izmjene mogle prouzročiti.

Uspostavljanjem vladavine prava u BiH oduzet će se veliki dio političke moći korumpiranim političarima te će se napokon uspostaviti vladavina zakona a ne stranaka ili pojedinaca. Ustav i zakoni, kao trajna kategorija, moraju da nas štite a ne stranke ili pojedinci, koji su prolazni.

Pozivamo Visokog predstavnika u BiH, da jednako nametne sve zakone, koje su odbile pojedine stranke, a koji su nam potrebni, ne samo za dobivanje kandidacijskog statusa za pristupanje EU nego i za rješavanje unutarnjih problema a to su borba protiv kriminala i korupcije te uspostavljanje vladavine prava.

Jednako, pozivamo Visokog predstavnika u BiH da nametne zakon kojim bi se trajno zabranilo kandidiranje za bilo koju javnu dužnost, u institucijama i javnim poduzećima, svima koji su osuđeni i za najmanju razinu gospodarskog kriminala, pronevjeru javnog novca ili zlouporabu javnog položaja i ovlasti. Na ovaj način uklonit ćemo veliki broj onih koji su višegodišnji ometači napretka BiH i koji su zaokupljeni isključivo jačanjem političke moći, a potencijalni su kandidati za tretman nametnutim zakonima, koje oni sami nikada neće donijeti, poručio je lider Hrvatske stranke BiH Božo Skopljaković.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...