NOVI UDARAC ZA EU: Rusija drastično smanjuje protok plina kroz Sjeverni tok 1

Gazprom je danas objavio da će od srijede protok plina smanjiti na 33 miliona prostornih metara dnevno, svega polovinu onoga što danas pristiže u Njemačku tim plinovodom.

  • Evropa

  • 25. Jul. 2022  25. Jul. 2022

  • 0

Ruski državni energetski div Gazprom objavio je da drastično smanjuje protok plina prema Europskoj uniji. 

Prema onome što su objavili, protok plina kroz Sjeverni tok 1, plinovod prema Njemačkoj koji se već koristi sa svega 40 posto kapaciteta, smanjit će se na 20 posto ukupnog kapaciteta. 

Kao razlog Rusi navode popravak druge plinske turbine.

Ovo je novi udarac za opskrbu najveće europske privrede plinom, do kojeg dolazi u trenutku velikih napetosti između Rusije i Zapada, koji razmjenjuju ekonomske udarce kao odgovor na ruske akcije u Ukrajini. Europska unija optužila je Rusiju da ucjenjuje energijom, dok Kremlj govori da do poremećaja u isporukama plina dolazi zbog održavanja i posljedica sankcija Zapada.

Gazprom je danas objavio da će od srijede protok plina smanjiti na 33 miliona prostornih metara dnevno, svega polovinu onoga što danas pristiže u Njemačku tim plinovodom, a što je već ionako smanjeno na svega 40 posto od ukupnog kapaciteta.

Europski političari stalno upozoravaju da bi Rusija mogla ove zime prekinuti isporuke plina, što je potez koji bi Njemačku mogao gurnuti u recesiju te uzrokovati poskupljenje plina za potrošače, koji se i ovako već suočavaju s visokim cijenama energenata i hrane.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je ranije ovoga mjeseca Zapad da nastavkom sankcija riskira izazvati katastrofalni skok cijena energenata za potrošače diljem svijeta.

Rusija je drugi najveći svjetski izvoznik nafte, nakon Saudijske Arabije, i najveći izvoznik prirodnog plina. Europa uvozi otprilike 40 posto plina i 30 posto nafte iz Rusije.

Ranije danas čelnik njemačkog regulatora Bundesnetzagentur Klaus Mueller tvitao je da je Njemačka ponovno na putu "pristojnih" razina zapunjavanja plinskih skladišta, no malo je vjerovatno da će postići postavljeni cilj njihove zapunjenosti do 1. novembra.

Na Twitteru je naveo da je na dan 23. jula ukupna razina zapunjenosti bila 65,91 posto te da je trenutno cilj da do 1. septembra zapunjenost skladišta dosegne 75 posto, prenosi Index.hr. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...