BURNO U BAGDADU: Demonstranti nastavljaju protest u zgradi iračkog parlamenta, povrijeđeno 125 osoba

Demonstranti su se rano jutros okupili na Tahrir trgu, a potom su počeli rušiti barikade na putu ka Zelenoj zoni u kojoj su smještene iračke institucije i diplomatska predstavništva u toj zemlji.

  • Svijet

  • 30. Jul. 2022  30. Jul. 2022

  • 0

Pristalice šiitskog lidera Muqtade al-Sadra nastavljaju protest u Bagdadu i poručuju da do daljnjeg ostaju u zgradi parlamenta Iraka koju su okupirali u strogo čuvanoj Zelenoj zoni.

Baš kao i prije tri dana, pristalice šiitskog klerika Muqtade al-Sadra i danas protestiraju u Bagdadu i uspjele su srušiti barijere i ući u Zelenu zonu, a zatim i u zgradu iračkog parlamenta.

Iračke snage sigurnosti intervenirale su topovskim udarima, vodenim topovima i suzavcima.

Iz Ministarstva zdravstva Iraka saopćeno je da je u neredima povrijeđeno najmanje 125 osoba i da su zbrinute u više bagdadskih bolnica.

Demonstranti su se rano jutros okupili na Tahrir trgu, a potom su počeli rušiti barikade na putu ka Zelenoj zoni u kojoj su smještene iračke institucije i diplomatska predstavništva u toj zemlji.

Koordinacioni okvir, koalicija šiitskih stranaka bliskih Iranu, nominirala je početkom sedmice Mohammeda al-Sudanija za novog premijera Iraka. Al-Sudanijevoj nominaciji protivi se šiitski klerik Al-Sadr, čija je stranka pobijedila na prošlogodišnjim općim izborima u Iraku, javlja Anadolu Agency (AA).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...