GDJE ĆE SE ODMARATI MILANOVIĆ I PLENKOVIĆ NAKON ŠTO SU SE UMORILI OD "JAHANJA" PO BiH: Plenković ide u vilu koju su obožavali udbaši, Milanović je već na moru

Kako dolazi vrijeme godišnjih odmora, pa čak i za ljude od politike, prava je sreća da se ne svađaju oko godišnjih odmora. Od njih nas ne bi ni to iznenadilo, a jedini je razlog što nema sukoba taj što su odabrali i drugi termin, a i drugu lokaciju.

  • Regija

  • 01. Avg. 2022  01. Avg. 2022

  • 0

Valjda ne postoji ni jedna stvar oko koje se u zadnje vrijeme premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović  mogu se složiti, cinik bi rekao da bi se porječkali i oko toga je li vani dan ili noć. Ako ništa, barem su se na otvorenju Pelješkog mosta mogli pojaviti na istom mjestu, čak se i rukovati, no svi su svjesni da to “primirje” trajalo kao i mjehur od sapunice, piše Dnevno.hr.

Kako dolazi vrijeme godišnjih odmora, pa čak i za ljude od politike, prava je sreća da se ne svađaju oko godišnjih odmora. Od njih nas ne bi ni to iznenadilo, a jedini je razlog što nema sukoba taj što su odabrali i drugi termin, a i drugu lokaciju.

Svoje ljetovanje će provesti u vilama u kojima i inače provode svoje godišnje odmore, Plenković će odmor od politike potražiti u državna rezidencija Costabella, smještenoj na riječkom predjelu Bivija uz šetnicu prema Opatiji, dok će predsjednik ponovno na Hvar u Vilu Kovač.

Vilu koju su voljeli obavještajci voli i premijer

Rezidencija u kojoj premijer odsjeda poznatija je kao vila Capone, a izgrađena je 1924. Prema podacima iz registra državne imovine, kompleks se prostire na 5.600 četvornih metara, ima dvije kuće i dvorište, ali i bazen. Glavna kuća od 288 kvadrata sastoji se od prizemlja i dva kata, a uz nju postoji i pomoćni objekt od 81 kvadrata u kojem uglavnom boravi osiguranje.

Urbana legenda zaslužna je, pak, za drugo ime vile, Capone, prema kojoj je početkom dvadesetih godina prošlog stoljeća u njoj boravio šef jedne od najvećih mafijaških obitelji Al Capone. S njim je navodno u vili boravila i njegova majka, za koju se tvrdi da je bila Riječanka.

Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

U bivšoj državi, u vili je odmarao šef obavještajne zajednice Aleksandar Ranković, zbog čega je i prozvana Rankovićevom vilom, nakon njega koristili su ju šefovi OZNA-e i UDBA-e, a nakon 90-tih i šefovi hrvatskih obavještajnih službi.

Vila je potpuno u državnom vlasništvu, a svojim gostima nudi potpunu izolaciju. Ljetovali su u Costabelli i crnogorski ministar unutarnjih poslova, a uglavnom je nuđena policijsko-obavještajnom miljeu, no nekima se izolirani boravak nije previše svidio pa je bivši poljski ministar unutarnjih poslova napustio vilu na opatijskoj rivijeri i otišao s obitelji u obilazak jadranske obale. U diskreciji, što vila i dalje omogućuje, boravile su strane delegacije i državni dužnosnici.

Hvarska ljepotica koju je volio Mesić

Predsjednik Zoran Milanović već je otišao u svoju ljetnu rezidenciju, a vila Kovač u kojoj ljetuje nalazi se na Hvaru.

“Ovdje sam na Hvaru. Moja obitelj je po svijetu. Nema ljetovanja, to je uvijek neki režim. Ja idem na Alku pa na janjetinu s generalima i tako, nema ljetovanja”, rekao je Milanović.

Državna rezidencija Vila Kovač na Hvaru sagrađena je sredinom 20. stoljeća, zauzima površinu od oko 2856 m2, a smještena je na samom kraju šetnice, u velikom vrtu i s neposrednim pristupom plaži, kao i vezovima za plovila. Popularizirao ju je bivši predsjednik Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Vladimir Bakarić, a onda i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji ju je navodno želio koristiti i nakon isteka mandata.

U atraktivnoj hvarskoj vili, zbog čije su skupe obnove zimus u svom ratu bitku poveli Milanović i Banožić, predsjednik je ljetovao još dok je bio premijer, a godinu ranije u Vilu Kovač stigao je odmah nakon proslave obljetnice Oluje u Kninu. Mediji su tada snimili njega i suprugu Sanju Musić Milanović kako se spuštaju stepenicama, ulaze u plovilo pomorske policije, pozdravljaju se s policajcima i odlaze u daljinu, a prema ranijim izvještajima, Milanovići su tako odlazili na kupanje na Paklene otoke.

Oko vile se Milanović posvađao s Banožićem

Međutim, te 2020. godine, uoči njihova dolaska, na adaptaciju i ulaganja u vilu potrošeno je nekoliko stotina tisuća kuna, što je sam ustvrdio ministar obrane Mario Banožić, optužujući Milanovića da je odgovoran za takvo rasipništvo. No, Milanović je podsjetio kako je upravo Banožić bio ministar državnih nekretnina kada se odlučivalo o ulaganjima u Vilu Kovač, napominjući da on radove nije tražio, niti mu se ‘obnova’ naročito svidjela.

Štoviše, tvrdio je da se u Vili Kovač ne mogu vidjeti nikakve ‘adaptacije i ulaganja’, što bi opravdalo utrošeni iznos od nekoliko stotina tisuća kuna, ‘osim ako se pod tim ne podrazumijeva aparat za kavu vrijedan vjerojatno 2000 eura i nekakvi dekorativni detalji na rubu kiča’. U međuvremenu su se oglasile i Državne nekretnine, otklanjajući bilo kakvu mogućnost da je predsjednik išta nalagao i time demantirajući svog bivšeg šefa Banožića.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...