ALARMANTNO: Virus majmunskih boginja mutira daleko brže nego što se očekivalo, stručnjaci upozoravaju…

Kako pojašnjavaju, virusi inače mutiraju relativno brzo (kao što smo mogli vidjeti na primjeru koronavirusa), no DNA virusi su obično puno sporiji u stvaranju mutacija pa mutacije koje su pronađene u slučaju majmunskih boginja dodatno zabrinjavaju znanstvenike.

  • Zdravlje

  • 02. Avg. 2022  02. Avg. 2022

  • 0

Majmunske boginje su se veoma brzo, iz virusa za koji su tek rijetki čuli, pretvorio u virus od kojeg sve više ljudi strahuje. Tisuće su oboljele diljem svijeta, a zabilježeni su i prvi smrtni slučajevi. 

Kako se virus proširio takvom brzinom i zašto je i WHO zabrinut zbog njegovog napredovanja, odgovor su dali znanstvenici u istraživanju objavljenom u časopisu Nature Medicine

Njihovo istraživanje sugerira da je virus majmunskih boginja mutirao daleko brže no što su očekivali, što bi moglo objasniti kako se tako brzo širi svijetom i pojavljuje u onim dijelovima svijeta gdje ga do sad nisu zabilježili. Brzina kojom evoluira iznenadila je i znanstvenike koji ga proučavaju.

Istraživači s Nacionalnog instituta za zdravlje Doutor Ricardo Jorge u Portugalu promatrali su DNK trenutnog soja majmunskih boginja za koji se smatra da je odgovora za aktualnu epidemiju. Otkrili su kako je on povezan sa sojem koji je 2018. godine izazvao epidemiju u Nigeriji. No, iznenadilo ih je što je u međuvremenu virus prošao kroz 50 mutacija, a nove su se mutacije (procjenjuje se njih barem 15) dodatno pojavile tijekom nedavnog izbijanja pandemije.

S obzirom na to da su se majmunske boginje do sad pojavljivale u zapadnoj i središnjoj Africi, gdje se prenosi sa zaražnih glodavaca na ljude, znanstvenike zabrinjava činjenica da se virus sad širi Europom i Sjevernom Amerikom. Ističu kako je virus majmunskih boginja srodnik virusa koji izaziva male i velike boginje. Za razliku od drugih virusa, koji koriste jednolančanu RNK, virusi obitelji variola (odnosno boginja) imaju dvolančanu DNK, baš kao što imaju ljudi, životinje i biljke.

Kako pojašnjavaju, virusi inače mutiraju relativno brzo (kao što smo mogli vidjeti na primjeru koronavirusa), no DNA virusi su obično puno sporiji u stvaranju mutacija pa mutacije koje su pronađene u slučaju majmunskih boginja dodatno zabrinjavaju znanstvenike.

Stoga znanstvenici sugeriraju da se pokrene sekvencioniranje genoma samog virusa, što bi potencijalno moglo dati odgovore na to kako pratiti prijenos i širenje epidemije, ali i otkriti kako je došlo do ove "ubrzane evolucije" i tolikih mutacija kod, inače, sporog DNK virusa, piše IFLScience.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...