NA RUBU SMO KATASTROFE: Nezaustavljivi "radioaktivni vjetar" mogao bi poharati Evropu

Artiljerijska paljba prošlog vikenda na Zaporožje, na teritoriju pod ruskom okupacijom u južnoj Ukrajini, izazvala je međunarodnu bojazan od katastrofe poput Černobila.

  • Svijet

  • 08. Avg. 2022  

  • 0

Nezaustavljivi vjetar “radioaktivne kontaminacije” mogao bi se proširiti Evropom ako Zapad ne poduzme mjere kako bi zaustavio ruski napad na najveću nuklearnu elektranu na kontinentu, upozorio je Volodimir Zelenskij, ukrajinski predsjednik, piše Telegraph.

Artiljerijska paljba prošlog vikenda na Zaporožje, na teritoriju pod ruskom okupacijom u južnoj Ukrajini, izazvala je međunarodnu bojazan od katastrofe poput Černobila.

Borbe oko objekta, koji se nalazi na obalama rijeke Dnjepar, intenzivirale su se dok se ukrajinske snage bore za povrat teritorija koje je okupirala Rusija na jugu.

I Moskva i Kijev razmijenili su krivnju za granatiranje oko elektrane, koju su zauzeli ruski borci početkom marta.

Ukrajinska državna kompanija za nuklearnu energiju upozorila je da je bombardiranje oštetilo senzore radijacije, nakon udara u blizini skladišta za istrošeno gorivo u postrojenju.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u ponedjeljak da su ukrajinski napadi oštetili visokonaponske vodove u elektranu iz sovjetske ere i primorali je smanjiti proizvodnju dvaju od šest reaktora kako bi “spriječili poremećaje”.

‘Radioaktivna kontaminacija’

Sukobi su potaknuli pozive UN-ovom atomskom nadzorniku i međunarodnim mirovnim snagama da budu raspoređeni na terenu kako bi se osiguralo da postrojenje ostane sigurno.

U svom noćnom obraćanju kasno u nedjelju, predsjednik Zelenskij je rekao: “Ne postoji nacija na svijetu koja se može osjećati sigurnom kada teroristička država puca na nuklearno postrojenje.

“Ne daj Bože, ako se dogodi nešto nepopravljivo, niko neće zaustaviti vjetar koji će širiti radioaktivnu kontaminaciju.”

Ratni lider predložio je uvođenje sankcija na rusku nuklearnu energiju i izvoz urana kao dio mogućeg odgovora Zapada na “prijetnju koju je Rusija stvorila napadom na nuklearnu elektranu Zaporožje”.

Napadači su prisilili ukrajinske tehničare tvornice da ostanu raditi, u često nasilnim uvjetima, u postrojenju kako bi ga održali u radu. Dužnosnik postavljen od strane Rusije u regiji Zaporožje rekao je da radi normalno.

Rusija ‘otvoreno ucjenjuje cijeli svijet’

Šefovi ukrajinske vojne obavještajne službe u ponedjeljak su optužili Rusiju za miniranje energetskih jedinica u postrojenju, prema novinskoj agenciji Interfax.

Energoatom, ukrajinska državna kompanija za nuklearnu energiju, tvrdi da Rusija “otvoreno ucjenjuje cijeli svijet” prijeteći da će detonirati eksploziv ako Ukrajina ne preda stalnu kontrolu nad postrojenjem.

Lokalni izvještaji citirali su komentare Valerija Vasiljeva, ruskog general-majora, koji su u međuvremenu izbrisani s prokremaljskih kanala u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, inzistirajući na tome da će “biti ruska zemlja ili spaljena pustinja”.

Ruske snage također koriste borbe kako bi pokušale izazvati isključenja struje u južnoj Ukrajini, rekao je u ponedjeljak Yevhenii Tsymbaliuk, ambasador te zemlje pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju.

“Ruski okupatori imaju za cilj uništiti infrastrukturu elektrane, uzrokovati štetu na svim dalekovodima – a oni se koriste za prenos električne energije u ukrajinsku mrežu – i izazvati nestanak struje na jugu Ukrajine”, rekao je.

Usred rastućih strahova od nuklearne katastrofe, Antonio Guterres, glavni sekretar UN-a, pozvao je na kraj “samoubilačkih” vojnih operacija oko elektrane.

Bijela kuća pozvala je u ponedjeljak Rusiju da prekine sve vojne operacije oko nuklearnih postrojenja u Ukrajini.

“Borba u blizini nuklearne elektrane je opasna”, rekla je Karine Jean-Pierre, glasnogovornica Bijele kuće, novinarima u avionu Air Force One.

Petro Kotin, čelnik Energoatoma, pozvao je na mirovnu misiju uz podršku Zapada kako bi se stvorila “demilitarizirana zona” oko postrojenja.

“Odluka koju zahtijevamo od svjetske zajednice i svih naših partnera… je povlačenje napadača s teritorija postaje i stvaranje demilitarizirane zone na teritoriju postaje”, rekao je.

“Prisutnost mirovnih snaga u ovoj zoni i prenos kontrole nad njom na njih, a zatim i kontrole nad postajom na ukrajinsku stranu riješili bi ovaj problem.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...