DOK RASTE BROJ ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM: Stručnjaci pojašnjavaju kako pojačati imunitet pred jesen

U Bosni i Hercegovini se svakodnevno povećava broj novozaraženih od koronavirusa, pa medicinski stručnjaci savjetuju građane da prime i četvrtu dozu, odnosno drugi booster. Iz bh. zdravstvenih institucija naglašavaju da vakcina ima dovoljno.

  • Zdravlje

  • 11. Avg. 2022  

  • 0

U Bosni i Hercegovini se svakodnevno povećava broj novozaraženih od koronavirusa, pa medicinski stručnjaci savjetuju građane da prime i četvrtu dozu, odnosno drugi booster. Iz bh. zdravstvenih institucija naglašavaju da vakcina ima dovoljno.

Dr. sci. Ademir Spahić, koordinator za vakcinaciju u Kantonu Sarajevo, za Oslobođenje kaže da u KS-u raspolažu vakcinama Pfizer, Moderna i Sinopharm. U dogovoru sa ZZJZ KS-a na petnaestodnevnoj bazi nabavljaju vakcine iz Mostara, od ZZJZFBiH, što je ustaljena procedura.

- Dnevna potražnja građana za vakcinacijom je 70-100, najviše treće doze, a traži se i drugi booster, odnosno četvrta vakcina. Prema preporukama WHO-a, za booster su preporučene MRN vakcine Pfizer i Moderna, naglašava Spahić.

 

Građani se svakodnevno mogu vakcinisati bez najava u svakom centralnim objektu JU Dom zdravlja KS. Specijalista kliničke imunologije prof. dr. Jasenko Karamehić pojašnjava da se vakcine mogu kombinovati, što je nekada i poželjno.

- Čak je poželjno da dobijete i drugu vrstu, jer može da stimuliše imunitet, što je jedna vrsta imunomodulatora. Primjera radi, ko je primio AstraZenecu, pa je ona kasnije povučena, jako dobro se može supstituirati sa vakcinama Moderna ili Pfizer. Moderna i Pfizer mogu ići kao booster doze, jer to na engleskom znači pojačivač, pojačava imunitet, naglašava dr. Karamehić, dodajući da su i dosadašnja klinička ispitivanja pokazala jako dobre rezultate sa kombinacijom ovih vakcina.

- Kombinacija vakcina može se raditi, normalno, uz konsultacije sa odgovarajućim i kompetentnim ljekarom, to ne mogu pacijenti sami, upozorava dr. Karamehić.

 

Vakcinacija drugom booster dozom počela je i u Domu zdravlja Banja Luka. Prema privremenim preporukama Instituta za javno zdravstvo RS-a, vakcinacija četvrtom dozom se preporučuje za prioritetne grupe stanovništva, među kojima su zdravstveni radnici, štićenici i osoblje u ustanovama za njegu, te građani stariji od 60 godina, trudnice i druge grupe pacijenata pod visokim rizikom dobijanja teškog oblika ovog virusa.

- Druga booster doza može se primjenjivati kod osoba kod kojih je od davanja treće doze prošlo tri do šest mjeseci, ističu iz banjalučkog DZ-a.

(Oslobođenje)

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...