AMBASADOR SAD-a U SRBIJI CHRISTOPHER HILL: "Na Kosovu je mnogo veća mogućnost za dijalog nego za probleme"

Na pitanje zašto SAD podržavaju integritet Ukrajine, ali ne i Srbije, predstavnik SAD u Beogradu je rekao da je važno razumijeti da je situacija u Ukrajini potpuno drugačija.

  • Regija

  • 11. Avg. 2022  11. Avg. 2022

  • 0

Ambasador Sjedinenih Država u Beogradu Christopher Hill izjavio je da na Kosovu postoji mnogo veća mogućnost za dijalog nego za probleme.

Hill je, odgovarajući na jedno od pitanja postavljenih preko Twittera - u okviru akcije "Pitajte ambasadora" - o tome da li postoji opasnost od izbijanja konflikta oko graničnih prelaza između Srbije i Kosova, rekao da je očigledno da Beograd i Priština moraju da učine više u rješavanju spornih pitanja.

"Imaju prilično dobre posrednike iz EU, a i SAD su veoma aktivne. Jedva čekam da vidim neki napredak i mislim da svi možemo da se založimo za to i da se postaramo da se ljudi zadrže na zadatku i da gledaju naprijed", rekao je Hill.

Na pitanje zašto SAD podržavaju integritet Ukrajine, ali ne i Srbije, predstavnik SAD u Beogradu je rekao da je važno razumijeti da je situacija u Ukrajini potpuno drugačija.

"Radi se o susjedu Ukrajine koji je napao Ukrajinu, napao njene civile i nastavio da bombarduje njene gradove. Ukrajina je zaista morala da se bori protiv apsolutno zlonamjernog napada Rusije, napada koji i danas traje. Zato bih bio veoma oprezan ako bih pokušao da poredim ovu situaciju, sa situacijom od prije nekoliko decenija", odgovorio je Hill.

Upitan do kad će Sjedinjene Američke Države nastaviti da podržavaju Srbiju i pored činjenice da je Srbija jedina evropska zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, Hill je rekao da je veoma važno to što SAD i Srbija pokušavaju da rade zajedno na važnim pitanjima i da se zaista usaglase, "jer mislim da je zaista dobra budućnost pred nama".

Očigledno imamo različit odnos po pitanju sankcija Rusiji, Srbija ima drugačiji stav od svojih EU partnera, ali mislim da je za nas važno da se skoncentrišemo na stvari oko kojih se slažemo i da zajedno pokušamo da idemo naprijed - rekao je Hill.

Srbija će se pridružiti NATO-u onda kada njeni građani budu željeli da se pridruže NATO-u, odgovorio je ambasador na sljedeće pitanje.

"NATO je jasno stavio do znanja da ukoliko Srbija želi da bude dio Alijanse, može da postane dio Alijanse u budućnosti. Izuzetno poštujemo Srbiju, njenu vojsku, njeno rukovodstvo i željeli bismo da vidimo Srbiju ne samo kao partnera, već i kao saveznika", naglasio je Hill.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...