KIM JONG UN PROGLASIO POBJEDU NAD KORONAVIRUSOM: "Ovo je historijski događaj koji je pokazao svijetu veličinu naše zemlje"

Sestra Kim Jong-una optužila Južnu Koreju za širenje korona virusa u Sjevernoj Koreji

  • Svijet

  • 11. Avg. 2022  

  • 0

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un proglasio je u srijedu "očitu pobjedu" u borbi s covidom-19 pošto je i sam bio bolestan, otkrila je njegova sestra, optuživši Seul za širenje epidemije u njenoj zemlji.

Na sastanku sa zdravstvenim radnicima i naučnicima Kim Jong-un je izrazio zadovoljstvo zbog "pobjede (...) u borbi s opakom pandemijskom bolesti", izvijestila je državna agencija KCNA.

"Pobjeda našeg naroda je historijski događaj koji je još jednom pokazao svijetu veličinu naše zemlje, nevjerojatnu otpornost našeg naroda i lijepe nacionalne običaje kojima se ponosimo", dodao je sjevernokorejski lider, prenosi agencija.

Sjeverna Koreja, koja je bila među prvim zemljama koje su u juanuaru 2020. zatvorile granice nakon pojavljivanja virusa u susjednoj Kini, prijavila je prvi slučaj koronavirusa 12. maja, a Kim Jong-un je lično nadzirao suzbijanje epidemije.

Od 29. jula Pjongjang nije prijavio nijedan novi slučaj.

Sjeverna Koreja je od kraja aprila imala gotovo 4,8 miliona "slučajeva groznice", što je izraz koji su upotrebljavali za bolest, i samo 74 umrla, što je službeno stopa smrtnosti od 0,002 posto, navodi KCNA.

Upravljanje epidemijom je "čudo dosad neviđeno u svjetskoj historiji javnog zdravstva", pohvalio se Kim, što je popraćeno gromoglasnim pljeskom, javlja agencija.

Kimova utjecajna sestra otkrila je da je vođa i sam bio bolestan, dodaje se u drugoj agencijskoj vijesti.

Vođa je "imao visoku temperaturu dok je bio u karanteni, ali ni na trenutak nije mogao leći jer je razmišljao o onima za koje je odgovoran", rekla je Kim Yo-jong.

Ovo je prvi put da je Pjongjang priznao da je Kim Jong-un, čije zdravlje je tema od najvećeg interesa promatrača, bio zaražen koronavirusom.

Kim Yo-jong je ujedno optužila Južnu Koreju da je odgovorna za epidemiju u njezinoj zemlji koju je širila, rekla je, propagandnim letcima i balonima.

Nazvala je to "zločinom protiv čovječnosti" i zaprijetila Seulu "snažnom odmazdom".

Južna Koreja odbila je "neutemeljene optužbe" te "uvredljive i prijeteće komentare" Pjongjanga.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...