JAKOB FINCI ZA IZRAELSKI "HAARETZ": "Izrael prvi put u historiji ne štiti Jevrejsku zajednicu u BiH nego jednu nacionalističku stranku"

Predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakob Finci oštro je kritizirao odluku Izraela da se uključi u unutrašnju politiku naše zemlje, optužujući ambasadu te zemlje da djeluje kao podrška jednoj lokalnoj političkoj stranci etničkih Hrvata.

  • Društvo

  • 12. Avg. 2022  12. Avg. 2022

  • 16

Predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakob Finci oštro je kritizirao odluku Izraela da se uključi u unutrašnju politiku naše zemlje, optužujući ambasadu te zemlje da djeluje kao podrška jednoj lokalnoj političkoj stranci etničkih Hrvata.

U e-mailu upućenom uglednom izraelskom mediju Haaretzu, Finci je izjavio da je "začuđen" izraelskim dopisom koji podržava kontraverzni plan izborne reforme za koji kritičari kažu da bi se smanjio politički utjecaj Jevreja, Roma i drugih manjina u zemlji.

KO ŠTITI JEVREJE U BIH

U dopisu koji je procurio, a koji je izdala izraelska ambasada u glavnom gradu Albanije Tirani, koja je također nadležna za BiH, navodi se da su „spremnost i prijedlozi hrvatske strane, kao što je pokazano tijekom pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva dobrodošli.”

Promoviran od Ureda visokog predstavnika, institucija koja podržava EU a koja je stvorena nakon rata na Balkanu 1990-ih da nadgleda civilne aspekte implementacije sporazuma kojim se okončava rat u Bosni, plan bi odmjerio lokalnu demografiju na izborima, što bi moglo preokrenuti dalje učvršćivanje moći etnonacionalističkih partija.

Novinar Haaretza Sam Sokol navodi kako su planom pozdravili hrvatske nacionaliste, no on je izazvao prosvjede jevrejske zajednice u zemlji koja broji manje od 900 od ukupno 3,2 milijuna stanovnika.

Sokol potom opisuje trenutni politički sistem u BiH navodeći kako se on zasniva na sporazumu o podjeli vlasti između njene tri glavne etničke grupe: muslimanskih Bošnjaka, bosanskih Srba i bosanskih Hrvata – aranžman za koji se vjeruje da je isključivo više od 100.000 građana iz najvišeg političkog predstavništva.

“Ovo je bio prvi put da Izrael zauzima stav u unutarnjim bosanskohercegovačkim stvarima, ne pomažući Jevrejsku zajednicu niti na njen zahtjev, već jednu političku stranku u zemlji”, napisao je Finci, koji je ranije zatražio promjenu postojećeg sustava u Europskom sudu za ljudska prava.

Fincijevi komentari uslijedili su manje od jednog dana nakon što je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo za Haaretz da je u dopisu ambasade izražena "podrška [za] očuvanje prava jevrejske zajednice u zemlji" i da je "poslan nakon lokalne inicijative za promjenu izbornog zakona i straha". da bi implikacije rasprave oko ove promjene mogle naštetiti tim pravima.”

Ministarstvo je odbilo komentirati Fincijeve komentare ili e-mail koji je navodno napisao izraelski ambasador, a koji je u srijedu objavljen u bosanskim medijima. U pismu, ambasador Noah Gal Gendler tvrdi da se “prava jevrejske zajednice u zemlji zloupotrebljavaju za blokiranje suštinskih unutarnjih procesa u [Bosni i Hercegovini]”.

REAKCIJA MIISTRICE TURKOVIĆ

“Poznajemo i jako cijenimo Fincija i njegov rad za jevrejsku zajednicu i nemamo interesa odgovoriti na njegove riječi”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Izraela Haaretzu.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, bošnjačka političarka jevrejskog porijekla, izjavila je u utorak za Haaretz da je iznenađena izraelskim dopisom.

“Teško je shvatiti kako bi službena politika države Izrael mogla pozdraviti diskriminaciju Jevreja zbog nemogućnosti obnašanja dužnosti u Bosni i Hercegovini”, rekla je ona.

“Potreban je iskren pristup i istinska podrška vlade Izraela kako bi se zaštitila prava jevrejskog naroda u Bosni i Hercegovini, a ne da se hvale oni koji održavaju nejednakost uskraćujući ljude drugog porijekla, kao što su Jevreji, njihova prava u Bosni.”

Ministrica vanjskih poslova također je ponovila ove stavove u pismu izraelskom ministarstvu vanjskih poslova u kojem je tražila pojašnjenje i ustvrdila da je većina bosanskih stranaka protiv predložene reforme.

Činilo se da je Turkovićevkina osuda izazvala bijes među bosanskim Hrvatima, a zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić dezavuirao je njene komentare na društvenim mrežama.

“Danas, tijekom mog telefonskog razgovora s izraelskim ambasadorom Nj.E. gospodinom Noahomom Galom Gendlerom, prenio sam da demarš upućen @IsraelinAlbania nije službeni stav države Bosne i Hercegovine, već poseban stav jedne političke stranke”, napisao je na Twitteru.

(Haaretz)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...