„SB“ INTERVJU/ Jakob Finci: „Izmjene Izbornog zakona odgovaraju samo HDZ-u, ni Čović ne zna šta znači legitimno predstavljanje“

"Slobodna Bosna" je kontaktirala apelante pred ESLJ za koje je sud utvrdio da im je prekršeno biračko pravo - Slavena Kovačevića, Azru Zornić, Dervu Sejdića, a sada i Jakoba Fincija, predsjednika Jevrejske zajednice u BiH.

  • Vijesti

  • 21. Feb. 2024  21. Feb. 2024

  • 5

Bliži se mart 2024. godine kada Evropska komisija treba dostaviti izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine kako bi Evropsko vijeće na martovskoj sjednici odlučilo hoće li otvoriti pregovore o pristupanju BiH Evropskoj uniji.

Među ublaženim uslovima koji su stavljeni pred našu zemlju donesena su četiri tražena zakona, a vlasti su u dogovore ubacili i izmjene Izbornog zakona, po želji HDZ-a. Tokom mjeseca januara, uoči diplomatske ofanzive evropskih zvaničnika u BiH, predstavnici političkih partija u BiH imali su niz sastanaka o izmjenama Ustava BiH u cilju implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

"Slobodna Bosna" je kontaktirala apelante pred ESLJ za koje je sud utvrdio da im je prekršeno biračko pravo - Slavena KovačevićaAzru Zornić, Dervu Sejdića, a sada i Jakoba Fincija, predsjednika Jevrejske zajednice u BiH.

15 godina od presude

U decembru 2024. godine bit će tačno 15 godina kako je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio presudu u predmetu „Sejdić-Finci“, prvu u nizu presuda kojima je utvrđeno postojanje sistemske diskriminacije u Ustavu Bosne i Hercegovine, kao i u nizu zakona koji Ustav koriste kao pravni osnov.

Nakon te presude, ESLJ je donio još niz presuda koji ukazuju na diskriminaciju prava birača u BiH, ali do dan-danas nijedna od presuda nije implementirana.

„Sasvim je jasna presuda ESLJ u slučaju Sejdić-Finci iz 2009. godine koja zahtjeva promjenu Ustava BiH i ne može se Izbornim zakonom, koji je de facto prepisan Ustav, drugačije odrediti izbor članova Predsjedništva, odnosno Doma naroda, na koje naša presuda ukazuje“, naveo je Finci za „SB“ dodajući kako je, prema tome, potrebno prvo izmijeniti Ustav pa onda donijeti Izborni zakon u skladu sa presudom.

„U ovakvom Ustavu nema tog Izbornog zakona koji ne bi bio protivustavan. Čini mi se da od 2009, otkako je presuda donesena, govorimo da treba Ustav promijeniti na jednostavan način, dovoljno je reći, u članu koji govori o izboru Predsjedništva, da se, ako želimo da nam ostane tročlano Predsjedništvo, jedan član bira iz Republike Srpske, a dva iz FBiH, a da ne može biti više od jednog iz reda konstitutivnih naroda ili Ostalih“, naveo je Finci za „SB“ navodeći kako bi tim primjerom riješili to pitanje presude čiji je apelant.

Izmjene Izbornog zakona odgovaraju samo HDZ-u

„Što se tiče Doma naroda, tu je ranije postignut dogovor da se bira po šest članova, odnosno da je to šesto namijenjeno Ostalim, što je, čini mi se, puno jednostavnije nego da sada danima i godinama raspravljamo kako donijeti Izborni zakon koji odgovara HDZ-u i nikom više“, rekao je Finci za „SB“.

Petnaest godina nakon presude, njegov kolega apelant Dervo Sejdić u razgovoru za „Slobodnu Bosnu“ nije iskazao optimizam za promjene.

Finci navodi da ako Bosna i Hercegovina ikada želi ući u Evropsku uniju mora sprovesti ove međunarodne presude.

„EU kaže da ko god se ne pridržava Evropske konvencije o ljudskim pravima, nema mu mjesta u EU“, rekao je Finci navodeći da u ovim pregovorima to još nije rečeno, ali onog momenta kada BiH dobije kandidatski status, to uvijek može da se zaustavi zato što se ne pridržavamo te Konvencije.

„To je nešto što je jače od naših želja kako da se nešto riješi i političara. Presude Evropskog suda za ljudska prava su nešto bez čega se ne može u Evropu. Ne govorim, naravno, o presudi Kovačević, jer ona još nije konačna, ona će pogotovo zagužvati stvari na ovom planu“, prokomentirao je Finci za „SB“.

Ni Čović ne zna šta znači legitimno predstavljanje

U proteklih 15 godina, otkako je presuda donesena, Finci kaže da niko nije dao konkretan prijedlog kako da dođe do sprovođenja presude.

„Samo traže legitimno predstavljanje koje nigdje u Ustavu ne piše, ne može čak ni gospodin Čović objasniti šta znači to. Je li treba domovnicu koja je potvrda da ste državljanin Hrvatske da bi bili legitimni Hrvat, a ne nešto drugo?!“, zapitao se Finci.

(S. Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...