UBRZANA MODERNIZACIJA: SAD doniraju Češkoj osam vojnih helikoptera

Transfer znači da će Češka imati 10 jurišnih helikoptera AH-1Z Viper i 10 pomoćnih helikoptera UH-1Y Venom.

  • Evropa

  • 19. Avg. 2022  19. Avg. 2022

  • 0

Sjedinjene Države će Češkoj besplatno dati osam vojnih helikoptera Bell, saopćila je američka ambasada u Pragu.

Česi rade ubrzano na modernizaciji svoje vojske, uključujući helikoptersku flotu, i donirali su višak materijalno-tehničkih sredstava Ukrajini.

"Pokazuje se da se naš jasan i nepokolebljiv stav od početka ruske invazije na Ukrajinu isplati", izjavila je ministrica odbrane Jana Cernochova u petak, prenosi dnevnik Hospodarske novine.

"Ne samo da smo stekli poštovanje naših saveznika zbog naših napora da pomognemo Ukrajini, već smo dobili i njihovu podršku u modernizaciji naše vojske", kazala je ona.

Helikopteri dolaze pored 12 ranije naručenih i bit će besplatni, osim troškova prijenosa i nadogradnje, objavila je američka ambasada na Twitteru u četvrtak navečer.

Transfer znači da će Češka imati 10 jurišnih helikoptera AH-1Z Viper i 10 pomoćnih helikoptera UH-1Y Venom. Prethodno naručene letjelice bi trebale stići 2023. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...