UKRAJINCI KATEGORIČKI ODBACILI UMIJEŠANOST: "Nemamo ništa sa ubistvom kćerke Putinovog ideologa Aleksandra Dugina"

"Ukrajina, naravno, nema ništa sa jučerašnjom eksplozijom, zato što mi nismo kriminalna država kao Ruska Federacija, a još više, nismo teroristička država", poručio je Podoljak.

  • Svijet

  • 21. Avg. 2022  

  • 0

Mihailo Podoljak, savjetnik predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, kazao je da Ukrajina nije uključena u napad koji je doveo smrti Darije Dugine, kćerke ruskog ideologa Aleksandra Dugina. Rusija je već optužila ukrajinu za učešće u napadu.

"Ukrajina, naravno, nema ništa sa jučerašnjom eksplozijom, zato što mi nismo kriminalna država kao Ruska Federacija, a još više, nismo teroristička država", poručio je Podoljak.

Podoljak je kazao i da postoje dva razloga zašto su Rusi iznijeli ove tvrdnje. Jedan je da pokušaju stvoriti uslove za proglašavanje javne mobilizacije. Također, kazao je i kako se trenutno u Rusiji razne grupe bore za prevlast u ideološkoj kontroli nad centrom države.

Na to da je ubistvo možda dio obračuna unutar Rusije, upzorio je i Kamil Galeev, novinar i stručnjak za modernu Rusiju. On je istakao da je Darija Dugina samostalno gradila političku karijeru i stvarala veze, a da se stvaranje veza bez dozvole u Rusiji može protumačiti kao nelojalnost.

U eksploziji automobila u blizini Moskve ubijena je Darija Dugina, kćerka ideologa "ruskog svijeta" Aleksandra Dugina i jedna od propagandistica ruske invazije na Ukrajinu.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova kazala je da će ukoliko istražni organi utvrde umješanost Ukrajine u napad to značiti da je Ukrajina teroristička država. Tvrdnje da je Ukrajina izvršila napada iznio je predsjednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

Ruska uticajna novinarka Margareta Simonjan pozvala je da se u znak odmazde izvedu napadi na centre odlučivanja u Ukrajini, prije svega zgrade Državne bezbjednosti, Predsjednički ured i Ministarstvo odbrane.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...