VANREDNI IZBORI NAJREALNIJA OPCIJA: Nakon pada vlade Dritana Abazovića, niko nema većinu za sastav nove vlasti u Crnoj Gori

"Prema trenutnoj konstelaciji odnosa i obećanjima koja čujemo, čini se da neće doći do formiranja neke nove većine već da će aktuelna Vlada ostati u tehničkom mandatu do novih izbora", kaže Radmila Milošević iz Pokreta Preokret.

  • Regija

  • 21. Avg. 2022  

  • 0

Izbori su najrealnije rješenje za izlazak iz političke krize, s obzirom da niko nema većinu da sastavi novu vladu nakon izglasavanja nepovjerenja kabinetu Dritana Abazovića.

Takve sugestije stigle su i iz Evropskog parlamenta i State departmenta.

Urednik u Televiziji Vijesti Radomir Kračković navodi da GP URA neće da pregovara s Demokratama, Demokrate i Demokratski front (DF) neće u koaliciju s Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića, a DPS sa svojim tradicionalnim partnerima takođe nema većinu.

Zbog toga smatra da su najrealnije rješenje vanredni izbori.

"Za očekivati je da se ponovo umiješa strani faktor kako bi se formirala prelazna, tehnička ili koncentraciona vlada u koju bi ušle sve ili velika većina parlamentarnih stranaka, a koja bi pokušala da stvori uslove za fer vanredne izbore i eventualno deblokirala pravosuđe. Do tada, Abazovićeva Vlada ostaje u tehničkom mandatu, ali ne očekujem da će se DPS i Demokrate pomiriti s tim da ta Vlada uvede Crnu Goru u vanredne izbore nego će, svako na svoj način, pokušati da dogovori neku tehničku vladu od što više partija, koja bi stvorila uslove za vanredne izbore", rekao je Kračković Vijestima.

Da nova vlada neće biti formirana smatra i Radmila Milošević iz Pokreta Preokret.

"Prema trenutnoj konstelaciji odnosa i obećanjima koja čujemo, čini se da neće doći do formiranja neke nove većine već da će aktuelna Vlada ostati u tehničkom mandatu do novih izbora. Staru većinu od 30. avgusta bez GP URA je nemoguće formirati, a Demokrate su rekle da neće ulaziti u DPS-URA-SNP kombinatorike. Ali, ovdje treba staviti zarez, obećanja i izjave očito mnogo ne znače – pa nas, građane, uvode u novi krug političke nestabilnosti i neizvjesnosti", kazala je ona.

Demokrate: Vlade DPS više nema

Šef Poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović juče je ponovio da “u prevarantske URA-SNP-DPS modele neće ulaziti”.

"Vlade DPS više nema. Za foteljama kuka ne samo Vlada, nego i oni koji su tajno rušili prethodnu Vladu i s URA, SNP, DPS formirali 43. Vladu. Sad SNP-URA imaju šansu da dokažu da ih je DPS na samo 100 dana iznajmio, te da ih nije trajno politički kupio", naveo je Bogdanović u saopćenju.

DPS: Izbori najčistije rješenje

I u DPS rješenje vide u izborima.

"DPS smatra da, poslije dva loša eksperimenta od 2020. godine, izlazak iz disfunkcionalnosti treba da se dogodi na vanrednim parlamentarnim izborima.To je najčistije rješenje i moraćemo da se dogovorimo o tome ko te izbore treba da pripremi, ne bismo li nakon njih napokon dobili evropsku vladu koja će građanima i državi vratiti izgubljeno samopouzdanje", saopćio je poslanik te partije Andrija Nikolić.

Picula: Građani Crne Gore i dalje jasno za EU

Evropski poslanik i izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Tonino Picula saopćio je juče da građani Crne Gore i dalje jasno podržavaju članstvo u EU “što treba dobiti jasnu podršku u izborima koji bi odražavali to raspoloženje”.

"Takva Skupština i Vlada sigurno će imati i nedvosmislenu podršku evropskog parlamenta, kao i moju podršku kao izvjestioca za Crnu Goru", naveo je Picula na Twitteru.

On je kazao da “crnogorska politika mora odlučiti nastavlja li u smjeru evropskih integracija, ili će postati potrošna roba ruskih i srpskih interesa u regiji”.

Sjedinjene Američke Države (SAD) očekuju od Crne Gore da ispoštuje svoje pravne procedure – ili brzo formira novu vladu u službi zemlje ili sazove vanredne parlamentarne izbore, rekli su za Glas Amerike iz Stejt dipartmenta.

SAD: Demokratija na djelu

Neimenovani portparol State departmenta kazao je da je “izglasavanje nepovjerenja parlamentarna demokratija na djelu, gdje crnogorski narod, kroz svoje izabrane predstavnike, poziva vladu na odgovornost”.

Na pitanje da li će SAD podržati učešće DF u eventualnoj novoj vladi, rekao je da SAD ne smatraju DF partnerom, zato što “ne podržavaju evropske vrijednosti, u šta spada i kritički odnos prema ruskoj agresiji protiv Ukrajine, i nisu pokazali liderstvo ili spremnost da postignu napredak u ključnim reformama potrebnim za pristupanje EU”.

Za smjenu Abazovićevog kabineta glasalo je u petak poslije ponoći 50 poslanika. Uz podnosioce inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi – Demokratsku partiju socijalista (DPS), Socijaldemokratsku partiju (SDP), Socijaldemokrate (SDP), Liberalnu partiju (LP) i Demokratsku uniju Albanaca, za pad Vlade glasali su i poslanici Demokratske Crne Gore, Bošnjačke stranke (BS), Prave i Ujedinjene Crne Gore. Ministre u Vladi imaju SDP i BS, pišu Vijesti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...