RAT UŽIVO: Stanovnici američkog grada Miamija sakupljaju oružje za Ukrajinu, Slovačka daje svoje avione

Danas je 184. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 27. Avg. 2022  28. Avg. 2022

  • 5

19:35 Gradonačelnik Harkiva: "Ruski projektili su pogodili tvornicu"

Gradonačelnik Harkiva Ihor Terekov rekao je da su Rusi pogodili tvornicu u gradskom okrugu Ševčenkivskij, a informacija o žrtvama zasad nema, javlja Kyiv Independent. 

19:00 Policija poziva građane Miamija da predaju svoje oružje kako bi ga poslali u Ukrajinu

Program otkupa oružja koji vode grad Miami u američkoj saveznoj državi Floridi i gradska policijska uprava pozvali su ljude da predaju vatreno oružje, sačmarice i puške u zamjenu za bonove.

"Sve prikupljeno oružje bit će poslano u Ukrajinu dok mi pomažemo u uklanjanju oružja s naših ulica", rekli su gradski dužnosnici.

18:00 Češka i Poljska nadziru slovačko nebo, Slovačka bi avione mogla slati u Ukrajinu

Slovačka je potpisala sporazum prema kojem će članice NATO-a Češka i Poljska nadzirati njezino nebo dok Bratislava rashoduje svoje sovjetske MiG-ove 29, potencijalno ih oslobađajući za Ukrajinu.

17:00 Rusija će plaćati naknadu penzionerima, trudnicama i osobama s invaliditetom koje se iz Ukrajine presele u Rusiju

VLADIMIR PUTIN, ruski predsjednik, potpisao je uredbu o uvođenju financijskih naknada za ljude koji su napustili Ukrajinu kako bi došli u Rusiju.

Naknadu će dobiti i umirovljenici, trudnice i osobe s invaliditetom.

U dekretu, objavljenom na vladinom portalu, stoji da će se mjesečne mirovine od 10.000 rubalja (oko 1200 kuna/oko 165 eura) dati osobama koje su bile prisiljene napustiti teritorij Ukrajine od 18. veljače.

Pravo na istu mjesečnu potporu ostvarit će i osobe s invaliditetom, dok trudnice imaju pravo na jednokratnu naknadu.

16:47 Putin je naredio stacioniranje naoružanih vojnika u blizini škola na okupiranim ukrajinskim teritorijima, javlja Kyiv Independent. 

Naredba slijedi nakon izvješća ruskih snaga koje prijete roditeljima na okupiranim područjima istočne i južne Ukrajine da će ih natjerati da pošalju djecu u škole pod kontrolom Rusije.

16:04 "Pet osoba je poginulo nakon što je pogođena stambena zgrada u Zaporižji" , rekao je Anton Geraščenko, savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine.

Kaže da je među njima 29-godišnjakinja po imenu Anastasia Borovik i njezino dvoje djece. Rekao je da su djeca stara osam i dvije godine.

15:17 Ukrajinskim mornarima bit će dopušteno napustiti zemlju zbog posla, javlja The Kyiv Independent. Kabinet ministara Ukrajine objavio je da će mornarima biti dopušteno da putuju u inostranstvo radi posla.

Premijer Denis Šmihal rekao je da će muškarcima koji su zaposleni kao članovi posade biti dopušteno napustiti zemlju sve dok imaju dopuštenje za prijelaz granice od svojih lokalnih ureda za regrutovanje.

Do sada muškarci od 18 do 60 godina koji su bili sposobni za vojnu službu nisu smjeli putovati izvan Ukrajine. Prema Šmihalu, preko 100.000 Ukrajinaca radi u pomorskoj industriji.

Ukrajinski mornari radili su na poticanju vlasti da ih puste na rad u inozemstvo, a neki su mornari snimali videozapise sa svojim ženama i djecom s porukama za predsjednika Volodimira Zelenskog tražeći pravo na rad u inozemstvu. Od 1. rujna pomorcima će biti dopušteno napustiti Ukrajinu na poslovna putovanja do sedam dana.

14:23 Operater elektrane Energoatom upozorio je da sada postoje rizici od curenja vodika i radijacije u nuklearki Zaporižja. Tvornica je bila izložena intenzivnom granatiranju posljednjih tjedana, a obje strane optužuju jedna drugu za napade.

"Zbog prisutnosti ruske vojske, njihovog oružja, opreme i eksploziva u elektrani, postoje ozbiljni rizici za siguran rad elektrane Zaporižja. Kao rezultat povremenog granatiranja oštećena je infrastruktura elektrane, postoji opasnost od istjecanja vodika i raspršivanja radioaktivnih tvari, a velika je i opasnost od požara.

Ukrajina poziva svjetsku zajednicu da poduzme hitne mjere kako bi prisilila Rusiju da oslobodi ZNPP i preda elektranu pod kontrolu naše zemlje radi sigurnosti cijelog svijeta", objavio je Energoatom.

13:56 Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom tvrdi da su ruske snage granatirale kompleks nuklearne elektrane Zaporižja.

"Tokom protekla 24 sata ruske su trupe ponovo granatirale teritorij nuklearne elektrane Zaporižja. Šteta se trenutno utvrđuje", priopćili su iz Energoatoma.

Rusko ministarstvo odbrane ranije je optužilo ukrajinske snage za granatiranje kompleksa nuklearne elektrane tri puta u posljednja 24 sata. Nije moguće provjeriti tvrdnje nijedne strane.

13:17 Vođa kriminalne organizacije uhapšen je u Ukrajini nakon što je prodavao humanitarnu pomoć, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova te zemlje.

U objavi na Telegramu, ministarstvo je reklo da je skupina, koja nije identificirana, zaradila više od 500.000 ukrajinskih grivnji prodajom vojnog streljiva, kamioneta i ambulantnih vozila, koja su uvezena kao humanitarna pomoć. To je iznos veći od 13.000 eura.

"Policija nastavlja provoditi mjere za sprječavanje kriminalnih shema i razotkrivanje osoba koje pokušavaju zaraditi na ratu", stoji u objavi. Osoba je uhapšena u regiji Ivano-Frankivsk, u zapadnoj Ukrajini, a ministarstvo tvrdi da su istražitelji identificirali ostale članove skupine i dokumentirali cijeli kriminalni lanac njihovih aktivnosti.

11:49 Parlament u Češkoj je odobrio širenje NATO saveza na sjever.

10:34 Ruske snage u regiji Donjeck u istočnoj Ukrajini ubile su dva civila, a 12 ih je ozlijeđeno, tvrde dužnosnici. "26. augusta Rusi su ubili dva civila u Donjeckoj oblasti - u Bakhmutu. Ozlijeđeno je dvanaest osoba", objavili su.

10:24 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg naglasio je potrebu za jačanjem sigurnosti duž sjevernog krila Saveza kako bi se suprotstavio Rusiji. "Daleki sjever strateški je važan za euroatlantsku sigurnost", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u zračnoj bazi u Alberti. S pridruživanjem Finske i Švedske NATO-u, istaknuo je, sedam od osam arktičkih država bit će članice. Govoreći o Sjevernoameričkom zapovjedništvu zračne obrane (Norad), američko-kanadskoj organizaciji, Stoltenberg je rekao: Najkraći put do Sjeverne Amerike za ruske rakete i bombardere bio bi preko Sjevernog pola. To Noradovu ulogu čini vitalnom za Sjevernu Ameriku, a time i za NATO, prenosi Index.hr.

09:48 Guverner regije Donjeck kaže da je tri četvrtine stanovništva evakuirano zbog ruskih napada na istoku Ukrajine. Pavlo Kirilenko rekao je za ukrajinsku TV: "Praktično nema niti jednog većeg mjesta ili grada koji nije izložen ruskom granatiranju."

09:32 Premijer Kosova Albin Kurti tražio je od NATO-a dodatne trupe u svojoj zemlji jer smatra da postoji prijetnja od Srbije i Rusije.

09:14 Ukrajina sumnja da Moskva namjerava preusmjeriti struju iz nuklearne elektrane Zaporižja na poluotok Krim, koji su ruske trupe anektirale 2014. godine. Washington je u četvrtak upozorio protiv takvog poteza, a glasnogovornik State Departmenta Vedant Patel rekao je da su pokušaji preusmjeravanja na okupirana područja "neprihvatljivi".

08:58 Dmitrij Medvedev kaže da je važno da Ukrajina odustane od NATO-a, ali da to nije dovoljno za uspostavljanje mira. Poručio je da Rusija neće zaustaviti rat, ali da je spremna pregovarati sa Zelenskim pod određenim uvjetima.

08:16 Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da su avioni ratnog vazduhoplovstva te zemlje modifikovani tako da mogu da nose nuklearno oružje.

07:52 Ruski nuklearni energetski div Rosatom započet će s izgradnjom dva nova nuklearna reaktora u Mađarskoj sljedećih sedmica, rekao je mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto. Cilj sporazuma između Rusije i Mađarske 2014. jest proširenje postojeće nuklearne elektrane Paks. Ruska nuklearna industrija nije podvrgnuta sankcijama EU-a zbog njezinog napada na Ukrajinu. Mađarska nije bezuvjetno poduprla poteze Zapada za izolaciju Rusije i sankcioniranje izvoza ruske nafte i plina. Paks trenutno proizvodi 40 posto opskrbe Mađarske električnom energijom.

07:12 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je kako je njegova zemlja izvezla milion tona poljoprivrednih proizvoda putem Crnog mora. Rekao je to Zelenski u petak kasno navečer, prilikom svog redovnog noćnog obraćanja. "Od prvog dana augusta iz naših luka su isplovila 44 broda s ukrajinskim žitaricama i to prema 15 zemalja. Ukupno je u pitanju milion tona proizvoda. Dobili smo zahtjeve za još 70 brodova", naglasio je Zelenski govoreći o izvozu pokrenutom nakon sporazuma koji je postignut s Turskom i Ujedinjenim nacijama krajem jula. "Cilj Ukrajine i Kijeva jeste izvoz od tri miliona tona unutar mjesec dana", dodao je ukrajinski predsjednik, a prenosi Reuters.

06:54 Američki državljanin nedavno je poginuo u Ukrajini, potvrdio je glasnogovornik State Departmenta, dodajući da su dužnosnici u kontaktu s obitelji i pružaju konzularnu pomoć. "Još jednom ponavljamo da državljani SAD-a ne bi trebali putovati u Ukrajinu zbog aktivnog oružanog sukoba i izdvajanja američkih državljana u Ukrajini od strane sigurnosnih dužnosnika ruske vlade te da građani SAD-a u Ukrajini trebaju odmah otići ako je to sigurno učiniti koristeći bilo koje komercijalne ili druge privatno dostupne opcije kopnenog prijevoza", rekao je glasnogovornik.

06:12 Prema izvještajima, tim inspektora UN-ovog nadzornog tijela za nuklearni nadzor spreman je hitno posjetiti nuklearnu elektranu Zaporižja. Izvori su za Wall Street Journal rekli da je gotovo sigurno da će misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posjetiti postrojenje početkom sljedeće sedmice, iako se detalji još uvijek dovršavaju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...