VUČIĆ I PORED SPORAZUMA TVRDI DA NEMA POMAKA: "Ne vidim rješenje u razgovorima s Prištinom"

Govoreći o svojoj prethodnoj najavi da Parada ponosa u Beogradu u okviru manifestacije Europride neće biti održana, Vučić je rekao da će odluka Vlade Srbije o neodržavanju Parade ponosa biti poštovana i istakao da, ukoliko je neki skup zabranjen, da će taj skup i biti zabranjen.

  • Regija

  • 30. Avg. 2022  30. Avg. 2022

  • 4

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, govoreći o situaciji na Kosovu i nedavnom sporazumu Beograda s Prištinom da ne vidi rješenje, jer će Priština svakako 1. septembra početi svoju kampanju da primora Srbe sa Kosova da promijene registarske tablice. 

"Albin Kurti je na razgovorima rekao da se nada da će imati velikog uspeha kada je menjanje tablica u pitanju. To je proces koji će da traje. Mi smo suočeni sa tim modelom, i borićemo se“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Kube Brunom Eduardom Rodrigesom Pariljom.

Naveo je da ne vidi mogućnost pomaka, jer Priština ne želi da razgovara o racionalnim i kompromisnim rešenjima.

Govoreći o svojoj prethodnoj najavi da Parada ponosa u Beogradu u okviru manifestacije Europride neće biti održana, Vučić je rekao da će odluka Vlade Srbije o neodržavanju Parade ponosa biti poštovana i istakao da, ukoliko je neki skup zabranjen, da će taj skup i biti zabranjen, javlja Anadolu Agency (AA)

Naglasio je da ta manifestacija neće biti održana i da promjene odluke neće biti.

Vučić je organizatorima Europride-a koji su najavili da će se okupiti u dogovoreno vrijeme uprkos odluci države da se manifestacija odloži, poručio da je stav države da ne postoje bezbjednosni uslovi.

Ocjenio je da organizatori Europridea umjesto da razumiju situaciju i biraju drugačije načine da se bore za svoja prava, po svaku cijenu nastoje da skup održe.

"Neće biti nikakvih tuča i nikakvih sukoba", istakao je Vučić i napomenuo da će svako ko bude htio nasilje biti priveden.

Vučić je ocjenio da je održavanje Parade ponosa problem sa kojim će se srbijansko društvo suočavati u budućnosti, jer svaka politička opcija ima isključiv stav po tom pitanju.

Kao "tužno" je ocjenio to što je nekome ko podržava održavanje Parade ponosa ta manifestacija jednako važna kao Kosovo.

"Normalni ljudi se nadaju da će sama država da se izbori sa njima. Jedni šetaju, teraju kontru drugima. I da ih, sve zajedno pitate šta je tu racionalno, niko ne zna da vam kaže. Imamo bezbroj problema, imamo Kosovo i Metohiju. I onda mi neko kaže da je isto. Tužna je istina ako je to tako", rekao je Vučić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...