VELIKI PROTESTI U PRAGU: "Zaustavite rast cijena energenata"

Policija procjenjuje da se do poslijepodneva na protestu okupilo otprilike 70.000 ljudi.

  • Evropa

  • 03. Sep. 2022  03. Sep. 2022

  • 0

Otprilike 70.000 ljudi bilo je na protestu u subotu u Pragu protiv češke vlade, Europske unije i NATO saveza, tražeći od vladajuće koalicije da obuzda rast cijena energenata.

Organizatori protesta, koji pripadaju krajnje desnim i rubnim političkim strankama poput Komunističke partije, rekli su da bi Češka trebala ostati vojno neutralna i osigurati izravne ugovore s opskrbljivačima plinom, uključujući Rusiju.

Policija procjenjuje da se do poslijepodneva na protestu okupilo otprilike 70.000 ljudi.

"Cilj našeg protesta je zahtijevati promjenu, uglavnom što se tiče problema cijena energenata, posebno struje i plina, koje će ove jeseni uništiti našu ekonomiju", rekao je Jiri Havel, jedan od suorganizatora protesta za portal iDNES.cz.

Glasanje je pokazalo kako europska energetska kriza povećava političku nestabilnost dok rastuće cijene energenata potiču inflaciju, koja se već nalazi na razinama neviđenim u protekle tri decenije.

Premijer Petr Fiala, koji predvodi koaliciju desnog centra sačinjenu od pet stranaka, za češku je novinsku agenciju ČTK u subotu rekao da prosvjednici ne vode računa o interesima zemlje, navodi Hina.

"Na protest na Vjenceslavovom trgu pozvale su proruske grupe, bliske ekstremnim pozicijama i koje su protiv interesa Češke Republike", rekao je Fiala.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...