SVIJET JE NA RUBU NOVOG SUKOBA: Nakon odluke Pentagona, Kinezi zaprijetili odgovorom na „provokaciju“

To je ujedno i najveća takva pomoć odobrena za vrijeme mandata predsjednika Joea Bidena.

  • Svijet

  • 04. Sep. 2022  

  • 1

Nakon što su SAD odobrile potencijalnu prodaju oružja Tajvanu vrijednu 1,1 milijardu dolara koje će povećati odbrambene sposobnosti tog samoupravnog otoka, Kina je u subotu zaprijetila "protumjerama", piše Telegraph.

Značajan paket naoružanja - koji uključuje 60 protubrodskih projektila i 100 projektila zrak-zrak - pomogao bi Tajvanu da "modernizira svoje oružane snage" i "održi vjerodostojnu odbrambenu sposobnost", kaže glasnogovornik State Departmenta. To je ujedno i najveća takva pomoć odobrena za vrijeme mandata predsjednika Joea Bidena.

No takav potez razljutio je nomenklature u Pekingu, koji tvrdi da Tajvan spada pod njihovu vlast. Liu Pengyu, glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Washingtonu, rekla je kako ovakav razvoj situacije "ozbiljno ugrožava kinesko-američke odnose, kao i mir i stabilnost u Tajvanskom tjesnacu".

"Kina će odlučno poduzeti legitimne i nužne protumjere u skladu s novonastalom situacijom", dodao je Pengyu.

Glasnogovornik ureda tajvanskog predsjednika Chang Tun-han se pak zahvalio SAD-u na potpori.

Ministarstvo odbrane Tajvana poručilo je kako kineske provokacije predstavljaju ozbiljnu prijetnju Tajvanu, te će im prodaja oružja pomoći da olabave kineski vojni pritisak.

Objava o prodaji oružja Tajvanu uslijedila je mjesec dana nakon agresivnih kineskih vojnih vježbi oko obale Tajvana. Tada su navodno iznad Taipeija, glavnog grada Tajvana, proletjeli i balistički projektili. Kineska manifestacija vojne moći došla je kao odgovor na posjet Nancy Pelosi, predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Tajvanu. Pelosi je ujedno i najviša američka politička figura koja je posjetila Taipei u posljednjih nekoliko godina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...