REIS KAVAZOVIĆ U SISKU: Muslimani i katolici zajedno grade crkve i džamije po BiH i Hrvatskoj

U Sisku, gradu s nešto više od 40.000 stanovnika, smještenom jugoistočno od glavnog grada Zagreba, danas će zvanično biti otvoren Islamski kulturni centar u okviru kojeg je i džamija.

  • Regija

  • 08. Sep. 2022  

  • 1

Svijet u kojem živimo je pun podjela, ratova i sukoba. Ali postoji i bolji svijet, svijet mira, svijet koji uključuje svog bližnjeg i spremnost da se pomogne svom susjedu. Taj svijet se pojavljuje ovdje, u Sisku, u Hrvatskoj, poručio je reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović na svečanosti povodom današnjeg otvaranja džamije i Islamskog centra u Sisku u Hrvatskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

U Sisku, gradu s nešto više od 40.000 stanovnika smještenom jugoistočno od glavnog grada Zagreba, danas će zvanično biti otvoren Islamski kulturni centar u okviru kojeg je i džamija, a u prisustvu najviših državnih i vjerskih lidera Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Džamiju će otvoriti turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je prethodnih dana bio u posjeti Bosni i Hercegovini i Srbiji.

"Ovaj grad i ovi ljudi, čiji smo danas gosti, otvorili su svoja srca i postali bogatiji za novo iskustvo života i vjere. Danas se želimo nadahnuti njihovim primjerom, udahnuti u svoje živote snagu njihove vjere, svjesni da je to duhovno postignuće došlo putem ljubavi i nošeno vjerom u Boga. Ova Božija kuća, koja danas otvara svoja vrata, sagrađena je najprije u srcima i molitvama ovdašnjih ljudi, muškaraca i žena. Bog je vjerom darovao ljude u ovom gradu i šire, i danas smo ovdje s njima, s muslimanima i katolicima, ujedinjenim u dobru i zajedništvu. Džamija u Sisku je još jedan zalog našeg međusobnog upoznavanja i razumijevanja, koji vodi stvaranju uzajamnog povjerenja i potvrde želje da živimo u miru i zajedno", rekao je Kavazović.

Parcela na kojoj su izgrađeni džamija i Islamski kulturni centar kupljena je 2006. godine. Osam godina kasnije su riješeni imovinsko-pravni odnosi, 2016. godine je dobijena građevinska dozvola, a 2017. godine su počeli građevinski radovi.

"Svijet u kojem živimo je pun podjela, ratova i sukoba. Ali postoji i bolji svijet, svijet mira, svijet koji uključuje svog bližnjeg i spremnost da se pomogne svom susjedu. Taj svijet se pojavljuje ovdje, u Sisku, u Hrvatskoj. Ovih dana, u uzavreloj političkoj atmosferi, muslimani i katolici grade crkve i džamije zajedno po našoj Bosni i Hercegovini i u našoj Hrvatskoj. Neki se čude tom nesvakidašnjem neimarstvu. Odgovor na njihovu zapitanost može doći samo iz najdubljeg vjerskog, ali i narodnog, osjećaja bliskosti i bratstva naših ljudi, koji uz sve vještačke podjele, osjećaju da su pokornici jednoga Boga, onoga koji je stvorio naše zajedničke pretke od kojih smo nastali", naglasio je Kavazović.

Kako je kazao, trudimo se da zajednički izgrade svijet u kojem se očituju beskrajna ljubav Božija, Njegova beskrajna veličina i ljepota Njegova stvaranja.

"Budimo djeca dobrog oca i dobre majke. Svijet u kojem živimo naš je zajednički dom i podjednako smo odgovorni za njega, i muslimani i katolici. Naš životni stil i naše ponašanje trebaju biti u skladu s Božijim planom, s našom vjerom koju ispovijedamo pred Bogom i pred ljudima. Pozvani smo njegovati sklad, širiti mir i dobro u nama samima, ali i s drugim ljudima i sa svim Božijim stvorenjima", rekao je Kavazović.

Podsjetio je na riječi koje su zapisane u Deklaraciji o ljudskom bratstvu za svjetski mir i zajednički život, koju su potpisali papa Franjo i imam Al-akbar Ahmed Tajjib u Dubaiu.

"Sloboda je pravo svake osobe, svako uživa slobodu vjerovanja, misli i izražavanja i djelovanja. Raznolikost religija, boja kože, rase i jezika božanska su volja, po kojoj je Bog u Svojoj mudrosti stvorio ljudska bića. Ta božanska mudrost je izvor iz kojeg proizlazi pravo na slobodu vjerovanja i pravo da budemo različiti. Pravda utemeljena na milosrđu je put postizanja dostojanstvenog života na koji svako ljudsko biće ima pravo. Dijalog među vjernicima znači susretati se u ogromnom prostoru duhovnosti, zajedničkih ljudskih i društvenih vrijednosti. Također, to znači ulagati u promicanje najviših moralnih vrlina kojima religija teži, a to također znači i izbjegavanje besmislenih rasprava", podsjetio je reis Kavazović.

Smatra da bismo trebali poslušati ono što nam žele poručiti ova dva svjetska moralna autoriteta.

"Riječi koje sadrži pomenuta Deklaracija nisu došle niotkuda, već su izraz dubokog promišljanja i zabrinutosti za sudbinu čovjeka u savremenom svijetu i svijet u cjelini. Danas nam se čini da se sudbina čovjeka dodatno komplicira, ona je mnogo složenija nego što je bila na koncu 20. stoljeća. Današnji svijet pokreću drugačije vrijednosti, ni sami čovjek koji se u jednom trenutku osjetio višim, više nije vrhovna vrijednost – svijet pokreću vrijednosti moći, tehnike, rase, nacije i države. Čovjek, kakvog danas znamo, spreman je zbog neutoljive gladi za moći žrtvovati cijeli svijet. Volja za moći pobijedila je volju da se ostane čovjek koji u sebi nosi cjelinu svijeta, istinu o sebi i vjeru u Boga. Danas svjedočimo nečemu što liči na civilizirano barbarstvo i, ukoliko se ne vratimo istini, vjeri u Boga i znanju o sebi, naša sudbina je doista neizvjesna", istakao je Kavazović.

Mišljenja je da ipak, ovakvi i slični događaji bude u nama nadu da vjera ima svoje puteve do srca ljudi, da je naše bratstvo moguće uprkos svim silama koje na njega atakuju.

"Zahvaljujemo Uzvišenom što danas muslimani i katolici zajedno žive u ovom gradu. To zajedništvo svima nama pokazuje put kako bi trebalo da rastu i razvijaju se naše međusobno povjerenje i naše razumijevanje. Mi pripadamo jedni drugima i, kao što je zapisano u našim svetim knjigama, kada jedan trpi, svi trpe, kada se jedan raduje, svi se raduju. Puno je više onoga što nas zbližava od onoga što nas dijeli", rekao je Kavazović.

Zahvalio se svima koji su učestvovali u ovom dobru kojem svjedočimo danas.

"Posebno se zahvaljujem poglavarstvu grada Siska, koje je dosta učinilo da se osjećamo prihvaćenim kao muslimani. Zahvaljujem se županu na podršci koju nam je pružao, kao i premijeru Andreju Plenkoviću, koji je znao priskočiti u pomoć u teškim vremenima. Posebno se želim zahvaliti biskupu Vladi Košiću, koji je vlastitim primjerom posvjedočio svoju vjeru u nastanku ovog mjesta molitve. Želim istaknuti trud našeg muftije Aziza Hasanovića, glavnog imama Alema ef. Crnkića i sve braće i sestara koji su im bili na pomoći. Posebno se želim zahvaliti našoj braći iz Republike Turske, prije svih predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, na brizi, pažnji i odgovornosti koju pokazuje prema svim ljudima na ovim našim prostorima", poručio je Kavazović.

Kako je kazao, uz sve druge, neka nam najveći izazov bude širenje ljubavi i mira među ljudima, braćom i sestrama.

"Nemojmo dozvoliti da nas nedaće obeshrabre. Neka nam ovo svjedočanstvo zajedništva bude povod za novi poticaj da radimo još više i još jače za dobro svih nas. Kada se vratimo svojim kućama, ponesimo s ovoga mjesta zavjet da ćemo svakog dana moliti za mir među ljudima, kako bismo odvažni kročili putem vjere i da u njoj nađemo nadu za novi početak", dodao je Kavazović na svečanosti povodom otvaranja džamije u Sisku u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...