ŠTA SE DEŠAVA U GRČKOJ: Za sedmicu dana utopilo se 26 ljudi! Upućen javni apel...

Dvadeset i šest kupača je izgubilo živote na plažama širom Grčke od 17. do 25. jula prošle godine.

  • Evropa

  • 09. Sep. 2022  09. Sep. 2022

  • 0

Šestogodišnja djevojčica koja je poslednji put udahnula na plaži sa beach barom u Avlidi, najnovija je žrtva pošasti ljeta - utapanje na plažama širom zemlje.

Ljudske žrtve na morskom oltaru nastavljaju se nesmanjenim intenzitetom ovog ljeta, a desetine kupača ostavljaju posljednji dah u morskim oblastima širom Grčke, zemlje sa posebno dugom pomorskom tradicijom!

Ono što se izdvaja je to da je samo u periodu od subote 17. jula do nedelje 25. jula ukupno izgubilo život 26 osoba, uključujući desetogodišnjaka koji se utopio na plaži u Lagonisiju, kao i šestogodišnjakinja u Avlidi, koji su iskoristili nepažnju svojih roditelja i pobjegli u more, piše Srbija Danas.

Više od dva kupača svakog ljeta izgubi život na plažama u Grčkoj!

More predstavlja opasnost, a mnogi kupači precjenjuju njegovu snagu i dovode svoj život u opasnost.

Od dvadeset i šestoro preminulih, dvadeset i dvoje su Grci, a četvoro stranci.

Oni precjenjuju svoje mogućnosti!

Iako su narod sa dugom pomorskom tradicijom i beskrajnim plažama, čini se da pojedinci precjenjuju svoje plivačke sposobnosti.

Još jedna činjenica koja se otkriva je to da je dvadeset i jedna osoba od dvadeset i šest preminulih je pripadnik starije populacije, također bilo je šesnaestoro muškaraca, osam žena i dvoje djece, što nam govori da žene obraćaju više pažnje od muškaraca.

Drugi faktor je značajan nedostatak spasilaca, koji bi bili od neprocjenjivog značaja na uređenim plažama.

Kako je prošle nedjelje u Parlamentu priznao ministar trgovačkog brodarstva Gianis Plakiotakis, stopa pokrivenosti spasilaca dostiže 75 posto od 535 obaveznih plaža, dok tek prvi put postoji puna kontrola svih uređenih plaža.

Šok! Šestogodišnjakinja je "nestala" u plitkim vodama Avlide.

Nedostatak pažnje i odsustvo spasioca bili su dovoljni da nanesu štetu na plaži bič bara u Avlidi gdje se djevojčica utopila pred majkom. Nesrećni anđeo otišao je prošle subote na plažu zajedno sa majkom i jedanaestogodišnjim bratom.

Djevojčica se igrala u plitkim vodama, samo dva metra od obale, ali zlo se nije dugo čekalo. Na nekoliko minuta majka je prestala da posmatra, a nesretna djevojčica je iznendada izgubila svijest pod nejasnim okolnostima. Prestravljena majka koja se nalazila na maloj udaljenosti od plaže, vidjela je beživotno tijelo svoje kćerke kako pluta morem!

Na mjestu događaja nastala je panika, jer nije bilo spasioca da pruži pomoć djevojčici. Hitna pomoć koja je pozvana, stigla je za trinaest minuta i prevezla djevojčicu u bolnicu Halkida. Međutim, već je bilo kasno... Tijelo nesretne djevojčice prevezeno je u laboratoriju za sudsku medicinu Univerziteta u Atini na obdukciju kako bi se utvrdio uzrok smrti. Preliminarnu istragu za okolnosti pod kojima se dogodila tragedija izvršila je Centralna lučka uprava Halkida.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...