AZRA ZORNIĆ UPOZORAVA: "Agresija naših susjeda nastavlja se i dan danas uz pomoć međunarodne zajednice, vrhunac licemjerja..."

Pristrasnost, licemerje i netransparentnost aktera međunarodne zajednice u kontekstu budućnosti države Bosne i Hercegovine proizvodi stalnu neizvjesnost i strah

  • Vijesti

  • 11. Sep. 2022  

  • 9

Na današnjoj sesiji Kruga 99 koja se održava svake nedjelje, uvodničarka na temu "Građanskim otporom protiv života u strahu" bila je apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava Azra Zornić.

Na sesiji je istaknuto kako pristrasnost, licemerje i netransparentnost aktera međunarodne zajednice u kontekstu budućnosti države Bosne i Hercegovine proizvodi stalnu neizvjesnost i strah, koji su probudili revolt kod njenih građana i spremnost da se takvoj situaciji, u kojoj se najvažnija pitanja rješavaju iza ‘zatvorenih vrata‘, odupru svim demokratskim sredstvima.

Uvodničarka sesije Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava (ESLJP) u Strasbourgu, upozorila je kako se psiho-fizička tortura nad bh. gađanima, koja traje duže od 30 godina, počevši od opsade Sarajeva, teških ratnih zločina i genocida u Srebrenici, do nametanja mirovnog rješenja na štetu žrtava agresije, nastavila političkim i diplomatskim sredstvima, te sijanjem nesigurnosti i straha od novih sukoba.

"Uz svesrdnu pomoć dijela Evropske unije (EU) i pojedinih američki diplomata ta agresija naših susjeda nastavlja se i dan danas, s tim što se to ovaj put radi diplomatskim pritiscima putem 'bjelosvjetskih pregovarača', koji dolaze u BiH ili nepripremljeni ili pak pogrešno informisani o stvarnom stanju na terenu", smatra Zornić.

Istaknula je, istovremeno, kako vrhunac licemerja predstavlja neizvjesnost koja je proistekla iz spekulacija o tome da bi visoki predstavnik Christian Schmidt mogao nametnuti izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH u korist grupe okupljene oko HDZ-a, pritom ignorirajući činjenicu da Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava ima supremaciju nad domaćim zakonodavstvom, kao i presude ESLJP-a, prenosi FENA.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...