AZRA ZORNIĆ SA PROTESTA: "Pošaljite nam sposobnog predstavnika umjesto HDZ-ovog dobitnika nagrade Ante Starčevića"

“Energično zahtjevamo da zlonamjerni političari internacionalne zajednice odmah prestanu sa miješanjem u politički život naše zemlje. Od onih patriotski orjentisanih političara zahtjevamo bezuvjetno usvajanje 14 preporuka EU", navela je.

  • Vijesti

  • 31. Mar. 2023  31. Mar. 2023

  • 17

Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava obratila se građanima okupljenim ispred OHR-a.

“Zašto smo se danas okupili, okupili smo se da izrazimo neprihvatanje šmitizacije BiH. Krajnje je vrijeme da spriječimo cementiranje etnofeudalizacije naše domivne. Susjedne države, Srbija, ali prije svega Hrvatska, uz podršku SAD-a i desničarske Evrope su instrumentalizirale ovaj ured OHR-a i preko njega nam uvode aparthejd.
Neki političari koji su dobili glasove ovih glasova su izdali to povjerenje građana i dali podršku visokom predstavniku da samovoljno mijenja naš najviši pravni akt Ustav i to samo FBiH. Takvo silovanje pravnog sistema jedne evropske države je nedostupivo čak i u najnerazvijenijim zemljama. Sve što se od oktobra prošle godine dešavalo do sada samo dokazuje da smo bili upravu kada smo upozoravali da politike dijela internacionalne zajednice u BiH idu u smijeru produbljivanja diskriminacije.” kazala je dok su okupljeni skandirali: “Izdaja,izdaja!”

alt

“Energično zahtjevamo da zlonamjerni političari internacionalne zajednice odmah prestanu sa miješanjem u politički život naše zemlje. Od onih patriotski orjentisanih političara zahtjevamo bezuvjetno usvajanje 14 preporuka EU.

Nemojte testirati naše strpljenje preko nesposobnog diplomate koji svojim neznanjem našu zemlju vodi u nestanak. Pošaljite nam sposobnog predstavnika umjesto HDZ-ovog dobitnika nagrade Ante Starčevića”, istakla je Zornić.

Poručila je da se odbija bilo koji oblik diskriminacije građana.

"Ne damo suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ne prihvatamo i ne dozvoljavamo da OHR prenosi suverenitet BiH na susjedne zemlje. Ne dozvoljavamo suspenziju demokratije u BiH. Odbijamo suspenziju i negiranje ljudskih prava koje vrši međunarodna zajednica. Odbijamo bilo kakvu diskriminaciju bilo koga u BiH po bilo kojem osnovu. Zahtijevamo implementaciju svih presuda ESLJP-a. Tražimo da OHR prestane kočiti proces EU integracija. Tražimo ostavku Christiana Schmidta, koji se pokazao kao nedostojan funkcije visokog predstavnika. Tražimo punu demokratiju i potpunu zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda makar to značilo potpunu promjenu Dejtonskog sporazuma" - poručila je Zornić.

Na kraju obraćanja kazala je: "Kad pogledam ovaj skup, mirno spavam, jer vidim da Bosne je bilo, Bosne ima i Bosne će biti. A i nas u njoj".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...