IZ TOPLANA ZA "SB": Šta će biti sa grijanjem ako ne bude plina i da li imaju alternativu?

S obzirom na to da su ranije Toplane zbog smanjenja isporuke prirodnog gasa prelazile na alternativna goriva, tj., mazut i lož-ulje, skupljih i ekološki neprihvatljivijih energenata od prirodnog gasa, zanimalo nas je da li su za predstojeću sezonu pripremili dovoljne rezerve ovih alternativnih goriva.

  • Društvo

  • 11. Sep. 2022  11. Sep. 2022

  • 0

U toku su posljednje pripreme za predstojeću sezonu grijanja u Kantonu Sarajevo, po ustaljenom kalendaru po kojem će radijatori u stanovima koje zagrijavaju Toplane biti topli već od 15. oktobra. Ukoliko ne dođe do nestašice plina, koja se za razliku od prethodnih godina, ove godine ne najavljuje zbog duga naše zemlje prema Gazpromu, već zbog prijetnji Rusije koja je zaprijetila Evropi da će ostati bez plina predstojeću zimu.

S obzirom na to da su ranije Toplane zbog smanjenja isporuke prirodnog gasa prelazile na alternativna goriva, tj., mazut i lož-ulje, skupljih i ekološki neprihvatljivijih energenata od prirodnog gasa, zanimalo nas je da li su za predstojeću sezonu pripremili dovoljne rezerve ovih alternativnih goriva.

Glasnogovornica Toplana Irma Aščić rekla je za "Slobodnu Bosnu" kako alternativnih goriva imaju za predstojeću sezonu, no ne zna se da li će to biti dovoljno ukoliko nas Rusija uskrati za plin, te da ne može ništa više reći od onoga što su saopćili nedavno.

A nedavno su objavili kako Uprava KJKP "Toplane-Sarajevo" poduzima sve neophodne radnje da se svjetska kriza sa nabavkom i poskupljenjem prirodnog gasa u što manjoj mjeri odrazi na sezonu grijanja u Sarajevu. 

"Radimo na tome da osiguramo da svi objekti priključeni na postrojenja Toplana budu zagrijani. Pri tome vodimo računa o održavanju stabilnog energetskog sistema Kantona Sarajevo i zaštiti prirodne sredine", poručuje Sejfo Ušanović, direktor KJKP "Toplane – Sarajevo".

"Prirodni gas je osnovni energent kojeg Toplane koriste za proizvodnju toplotne energije, pa je neophodno nabaviti dovoljne količine gasa, bez obzira na njegovu cijenu na svjetskom tržištu. Pored toga uprava Toplana je pokrenula proces nabavke alternativnih goriva za rad postrojenja kod kojih tehničke mogućnosti dozvoljavaju prelazak sa prirodnog gasa na lož ulje i mazut. Oko 90% postrojenja Toplana imaju mogućnost korištenja alternativnog goriva. Međutim, alternativno gorivo nije dugoročno rješenje jer nabavke traju mjesec-dva, kapaciteti skladišnog prostora su limitirani pa se zalihe brzo iscrpe", dodali su.

Za sada zima pred nama je neizvjesna i cijela Evropa je u strahu.

Čak je i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen nedavno izjavila da bi se EU trebala pripremiti za najgori mogući scenarij kada je riječ o snabdijevanju prirodnim gasom. Nakon što je Rusija prekinula snabdijevanje gasom za 12 država članica, EU se okrenula nabavci gasa od SAD-a, Norveške, zemalja Zaljeva i drugih država.

Vlasti Bosne i Hercegovine se također moraju pripremiti na najgori scenarij i već sada poduzeti aktivnosti koje će spriječiti da dođemo u situaciju nestanka gasa i obustave grijanja domaćinstava i poslovnih objekata. Za to je neophodna koordinirana akcija svih relevantnih nivoa vlasti i javnih kompanija koje se time bave.

Iz Toplana su nas za informacije o tome hoće li biti plina i promjena cijena uputili na Energoinvest, te ćemo odgovore objaviti nakon što ih dobijemo...

Na besprijekorno funkcionisanje Toplana računa preko 50.000 stanova i oko 3.000 poslovnih prostora i objekata priključenih na sistem centralnog zagrijavanja. Nestašica prirodnog gasa bi za sve njih mogla stvoriti probleme, a to bi posebno pogodilo osjetljive kategorije, starije i bolesne osobe i porodice sa malom djecom. 

(S. H.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...