NA POMOLU JE NEVIĐENI SKANDAL: Isplivali novi dokazi, FIFA bi mogla izbaciti jednu reprezentaciju sa Svjetskog prvenstva u Kataru...

Ako bi se utakmice u kojima je Castillo igrao registrirale 0:3 za protivnike, na Svjetsko prvenstvo otišao bi - Čile

  • Sport

  • 13. Sep. 2022  13. Sep. 2022

  • 0

Byron Castillo, reprezentativac Ekvadora, glavni je lik najveće afere prije SP-a u Kataru koji počinje za dva mjeseca. Engleski Daily Mail objavio je dokaze, dokumente i audiosnimke, koji potvrđuju da je Castillo  priznao da je lažirao nacionalnost.

Tačnije, da je Kolumbijac koji nema pravo igrati za Ekvador u kvalifikacijama za SP, ali je to napravio lažiranjem dokumenata. Spomenuti izvor objavio je originalni Castillov rodni i krsni list na kojima piše da je rođen u Kolumbiji te da ima kolumbijsko državljanstvo.

Reprezentativac Ekvadora lažirao godinu, državu rođenja i nacionalnost

Na snimci nastaloj 2018. Castillo u razgovoru s visokim dužnosnikom Ekvadorskog nogometnog saveza govori da koristi krivotvorene dokumente koji mu omogućavaju da kao Kolumbijac rođen u toj državi zaigra za Ekvador te otkriva ko mu je pomogao da ih dobije.

alt

Priznaje mu da nije rođen 1998. u Ekvadoru, kako lažno sam za sebe govori, nego tri godine ranije u Kolumbiji. Otkriva da mu je u sređivanju lažnih dokumenata pomogao Marco Zambrano, ekvadorski poduzetnik i vlasnik kluba NorteAmerica. "Marco mi je rekao da će mi pomoći s ovim", čuje se kako Castillo govori na snimci.

Podsjećamo, prije četiri mjeseca Čile je optužio Ekvador za lažiranje Castillovog rodnog lista te zatražio da se zbog toga Ekvador izbaci sa SP-a u Kataru te da Čile zauzme njegovo mjesto. FIFA je nakon kratke istrage u junu objavila da je okončala postupak te da nije našla nepravilnosti te potvrdila da će Ekvador nastupiti na SP-u.

Novi dokazi pojavili su se prije sastanka komisije za žalbe

Međutim, Čile se žalio na tu odluku, a novi dokazi, koji teško terete Ekvador i Castilla, pojavili su se par dana prije sastanka FIFA-ine komisije za žalbe. Mail piše da bi uzimanje njih u obzir moglo rezultirati izbacivanjem Ekvadora sa SP-a te davanjem tog mjesta Čileu. Da bi skandal bio još veći, Ekvador je trebao otvoriti SP utakmicom protiv domaćina Katara, u grupi u kojoj su još Nizozemska i Senegal. 

Čileanci su proljetos tvrdili da je Castillo uz pomoć ekvadorskih vlasti i tamošnjeg nogometnog saveza lažirao sve dokumente i da zapravo uopće nije Ekvadorac. Odvjetnik čileanskog saveza tvrdio je da je Castillo rođen u Kolumbiji, da u ekvadorskim registrima uopće nema njegovih otisaka prstiju te da nije smio igrati za Ekvador.

alt

"Roditelji Byrona Castilla su rođeni u Tumacu u Kolumbiji, Byron je rođen u Tumacu i tamo je i kršten. Ne postoji nikakav dokaz da on ima ikakve veze s Ekvadorom i dokazi su vrlo jasni", rekao je Eduardo Carlezzo, koji zastupa čileanski nogometni savez.

Nakon otkrića novih dokumenata i snimke Castillovog priznanja FIFA bi mogla kazniti Ekvador tako da sve utakmice kvalifikacija na kojima je nastupio Castillo registrira rezultatom 3:0 za protivnike. U južnoameričkim kvalifikacijama Ekvador je završio na četvrtome mjestu, Peru na petom, Kolumbija na šestom i Čile na sedmom.

Ako bi se utakmice u kojima je Castillo igrao registrirale 0:3 za protivnike, na Svjetsko prvenstvo otišao bi - Čile. Naime, Castillo nije igrao ni u jednoj utakmici protiv Perua i Kolumbije, ali jest u obje protiv Čilea koji bi u tom slučaju dobio šest novih bodova, dvije pobjede po 3:0 i skočio bi na četvrto mjesto.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...