RAT UŽIVO: Uvoz plina u EU iz Rusije smanjio se sa 40 na 9 posto od februara

Danas je 204. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 15. Sep. 2022  15. Sep. 2022

  • 11

22:10 Joe Biden sutra će se sastati s porodicama dvoje Amerikanaca koji su zatvoreni u Rusiji. Predsjednik će ih dočekati u Bijeloj kući. Sastanci će se održati odvojeno.

21:55 Uvoz plina u EU iz Rusije smanjio se sa 40% na 9% od februara, i dalje će padati, rekla je Von der Leyen.

U intervjuu za The Kyiv Independent, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da EU ima "85% popunjena skladišta plina".

21:30 Prema guverneru Zaporoške oblasti Oleksandru Staruhu, Rusi su pogodili polje u blizini Novooleksandrivke, uzrokujući požar. Još uvijek nema izvještaja o žrtvama.

21:10 SAD naručuju 1800 Javelina kako bi popunili one koji su poslani u Ukrajinu, javlja Kyiv Independent.

Ministarstvo odbrane SAD-a dodijelilo je ugovor vrijedan 311 miliona dolara za isporuku više od 1.800 protivtenkovskih oružja Javelin koje će zamijeniti ono koje je poslano u Ukrajinu "kao podršku njihovim vojnim i sigurnosnim snagama".

20:40 Podrška Ukrajini košta, ali sloboda je neprocjenjiva, rekla je šefica Europske komisije Ursula von der Leyen u Kijevu u vrijeme rasta inflacije i visokih cijena energenata te pozvala na nastavak naoružanja Ukrajine čestitajući joj na vojnim uspjesima.

20:15 Vijeće guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju UN-a (IAEA) donijelo je rezoluciju kojom traži da Rusija prekine okupaciju nuklearne elektrane Zaporižja u Ukrajini, kazale su diplomate, učesnici sastanka iza zatvorenih vrata.

19: 50 SAD "nije sklon" Ukrajinu opskrbiti projektilima ATACMS, javlja CNN.

SAD nerado opskrbljuje ukrajinske snage taktičkim raketnim sistemima dugog dometa (ATACMS), koje Ukrajina "zahtijeva već mjesecima", izvijestio je danas CNN, pozivajući se na američke zvaničnike.

ATACMS ima domet do 300 kilometara. "Administracija i dalje misli da bi pružanje tih sistema moglo dovesti do eskalacije jer bi se mogli koristiti za pucanje na samu Rusiju", izvijestio je CNN.

19:35 Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je rekao da su moguće pošiljke plina Pakistanu za što je dio infrastrukture već spreman, prenosi novinska agencija RIA o sastanku lidera Rusije i Pakistana u Uzbekistanu.

Putin i pakistanski premijer Šebaz Šarif sastali su se u četvrtak na marginama skupa Šangajske organizacije za saradnju u Samarkandu.

„Premijer je ponovio pakistansku predanost bliskoj saradnji s Rusijom kako bi se ona dodatno proširila i ojačala u svim područjima od dobrobiti za obje strane, uključujući sigurnost hrane, trgovinu i investicije, obranu i sigurnost“, priopćio je Šarifov ured.

Dogovorili su da će skori sastanak međuvladine komisije održati u Islamabadu.

18:58 Čini se da će poraz ruske vojske u ukrajinskoj regiji Harkiv biti prekretnica u borbi Kijeva da izbaci ruske postrojbe iz svoje zemlje, ali bi također mogao izazvati mnogo posljedice za Moskvu u široj regiji, jer druge bivše sovjetske republike svjedoče granicama moskovskih mogućnosti.

18:02 Više od 400 pomoraca i dalje je zaglavljeno oko ukrajinskih luka, unatoč otvaranju brodskog koridora. Više od 80 brodova također ne može napustiti Ukrajinu. Pomorski koridor koji podržava UN za isporuku žitarica iz Ukrajine otvoren je u srpnju, nakon što je postignut sporazum o pomoći u ublažavanju globalne nestašice hrane, prenosi Index.hr.

17:52 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je američkim i europskim vojnim analitičarima, rekavši da je zahvaljujući njihovoj pomoći Ukrajina odnijela niz pobjeda. Identiteti onih koji su sudjelovali na sastanku s ukrajinskim predsjednikom nisu poznati, ali Zelenski je rekao da se sastanak održao u Kijevu.

17:24 Čečenski vođa Ramzan Kadirov, jedan od najžešćih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, oglasio se vezano za rusko povlačenje do kojeg je došlo uslijed ukrajinske protuofenzive. Podsjetimo, Ukrajinci tvrde da su njihove snage oslobodile oko 6000 kvadratnih metara teritorija koji je bio pod ruskom okupacijom. Kadirov je na Telegramu ustvrdio da se Rusija ne povlači, nego "provodi suptilnu vojnu taktiku i strategiju".

Više na Index.hr.

16:48 Njemačka je obećala da će Ukrajini poslati dva višecijevna bacača raketa (MLRS), potvrdila je ministrica obrane Christine Lambrecht. "Odlučili smo da ćemo Ukrajini poslati još dva višecijevna bacača raketa tipa MARS II i 200 raketa", rekla je ministrica na konferenciji Bundeswehra, dodajući da će obuka ukrajinskih vojnika za korištenje MLRS-eva početi već ovog mjeseca. "Uz to, Ukrajini šaljemo i 50 oklopnih transporetra tipa Dingo", rekla je ministrica. Njemačka ministrica obrane potvrdila je i da je postignut dogovor s Grčkom i Ukrajinom, prema kojem će Njemačka poslati Grčkoj više od 40 modernih pješadijskih borbenih vozila tipa Marder, a Grčka će zauzvrat Ukrajini poslati 40 oklopnjaka tipa BMP-1 iz sovjetske ere.

16:12 Gradonačelnik okupiranog Melitopolja u regiji Zaporožje Ivan Fedorov na svom Telegram kanalu objavio je da su u gradu odjeknule dvije velike eksplozije. "Upravo su u južnom dijelu Melitopolja odjeknule dvije glasne eksplozije. Hitna pomoć je na putu prema mjestu događaja. To znači da brojimo neprijateljske gubitke", objavio je Fedorov, a prenosi ukrajinska Pravda. Pravda prenosi i tvrdnje ruskih propagandista, koji tvrde da su eksplozije u Melitopolju rezultat "kontroliranog uništenja streljiva".

15:53 Luhanska oblast pod ruskom okupacijom, nažalost, ne bi trebala očekivati brzo oslobađanje kao što se vidi u Harkivskoj oblasti, rekao je danas Sergej Haidai, guverner Luhanske oblasti.

“Spremaju se braniti: Rusi se ukopavaju u Svatovu i Troitskoj”, napisao je Haidai na Telegramu, referirajući se na dva naselja u svojoj oblasti. “Teške borbe se nastavljaju u mnogim pravcima, uključujući i Luhansku regiju. Harkivski 'instant' scenarij se neće ponoviti.”

Haidai je rekao da ruska vojska sada regrutira i zatvorenike.

"Morat ćemo se jako boriti za našu regiju", rekao je Haidai. “Rusi se pripremaju za odbranu.”

15:41 Predsjednik Rusije Vladimir Putin sastao se sa svojim iranskim kolegom Ebrahimom Raisijem. Tokom sastanka je ironično govorio o SAD-u i EU te kritizirao ih zbog nedosljednosti.

15:26 Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je na sastanku s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom osudio pokušaje zapada da stvori "jednopolarni svijet", a Xi je Putinu rekao da Kina želi preuzeti svoju ulogu "velike sile" s Rusijom.

15:12 Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je danas da će SAD, ako odluči dostaviti Kijevu rakete dugog dometa, prijeći "crvenu liniju" i postati "sudionik sukoba".

14:56 Zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak izjavio je danas da će izvoz ruskog plina u Europsku uniju ove godine pasti za 50 milijardi kubičnih metara - što je trećina prošlogodišnjeg ukupnog izvoza ruskog plina u EU, izvještava ruska prorežimska agencija Interfax.

Rusija je prošle godine izvezla oko 150 milijardi kubičnih metara plina u EU, navodi Reuters.

Ruske opskrbe Evropom energijom značajno su pale ove godine usred zastoja i opsežnih zapadnih sankcija protiv Rusije nakon invazije Moskve na Ukrajinu 24. februara.

Prije invazije, Rusija je opskrbljivala s oko 40 posto plina EU. Taj je udio sada pao na 9 posto, a Moskva je smanjila opskrbu Evropi i za pad okrivila zapadne sankcije.

14:23 Još jedna ruska raketa danas je pogodila Krivij Rih, samo pola dana nakon što je više ruskih projektila pogodilo sisteme za hidrauliku uz rijeku Inhulets, što je uzrokovalo značajnu poplavu. Krivij Rih je, inače, rodni grad ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Projektil je pogodio industrijsko postrojenje u gradu, rekao je Oleksandr Vilkul, čelnik vojne administracije Krivij Riha, pa dodao: "Radi se o ozbiljnoj devastaciji".

Vilkul je rekao da vlasti pokušavaju utvrditi ima li žrtava.

Podsjetimo, sinoćnji raketni napad na sustave na sisteme za hidrauliku uzrokovao je hitne evakuacije i više od 100 poplavljenih domova. Ukrajina ističe kako Rusi nastavljaju gađati kritičnu infrastrukturu kako bi se osvetili za uspješnu ukrajinsku kontraofanzivu i oslobađanje okupiranog teritorija.

13:53 Ševčenkove je oslobođeno nakon više od šest mjeseci ruske okupacije, ali na oronulim ulicama ovog gradića u sjeveroistočnoj Ukrajini nema prizora radosti.

Njegove ulice bile su praktički puste u utorak, pet dana nakon što su ukrajinske snage ušle u mjesto. Njihovi kamioni i jaka policijska nazočnost bili su jedini znakovi dramatičnih događaja prošlih dana i snažan podsjetnik tko je sada glavni, piše CNN.

13:21 Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen danas je posjetila Kijev, gdje se susrela s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i premijerom Denisom Šmihalom.

Zelenskij je tom prigodom šefici EK uručio orden Jaroslava Mudrog.

12:51 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij objavio je seriju fotografija na društvenim mrežama. Fotografije prikazuju ukrajinske zastave koje vijore iznad sela i gradova koje su ukrajinske snage posljednjih dana oslobodile u Harkivskoj oblasti.

"Put prema povratku svih naših teritorija postaje sve jasniji. Vidimo konture ponovnog uspostavljanja teritorijalnog integriteta naše države. Znamo da je put težak, ali možemo to napraviti. Upravo to i činimo", napisao je Zelenskij.

12:25 Ruska prorežimska novinska agencija RIA objavila je izjavu Kirila Stremousova, jednog od čelnika ukrajinske okupirane regije Herson, kojeg je na tu poziciju postavila Rusiju. Stremousov je za RIA-u rekao da je ukrajinski pokušaj desanta putem Kinburn Spita, regije crnomorskog poluotoka južno od Hersona, u potpunosti odbijen.

"Ukrajinci su pokušali desant s Kinburn Spita, ali sve smo ih odbili. Nacisti nemaju šanse ući u regiju Herson", rekao je, dodajući da su Ukrajinci vjerojatno krenuli iz Očakiva prema Kinburn Spitu, a potom prema regiji Herson.

"Tamo ima više vojnih baza koje su ostale još iz vremena Sovjetskog Saveza. Ali sve imamo pod kontrolom, pazimo na cijeli perimetar. Nacisti nemaju apsolutno nikakve šanse ući s mora", rekao je Stremousov.

Ranije je RIA objavila da je oko 120 ukrajinskih vojnika ubijeno prilikom pokušaja desanta s mora.

12:05 Još jedan saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina umro je ove sedmice. Vladimir Nikolajevič Sungorkin (68) preminuo je jučer na poslovnom putu u selu Roščino na ruskom dalekom istoku.

11:50 Američki sigurnosno-odbrambeni think tank (ISW) objavio je da je sinoćnji napad krstarećim raketama na branu na rijeci Inhulets izveden kako bi se omelo prebacivanje jedinica ukrajinske vojske preko te rijeke.

Ukrajinski dužnosnici objavili su da je 112 domova poplavljeno nakon što je šest krstarećih raketa pogodilo dvije brane na rezervoaru Karačunov u Krivij Rihu, koje omogućavaju kontrolu riječnog toka.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, koji je porijeklom iz Krivij Riha, rekao je da sistem kontrole riječnog toka "nema nikakvu vojnu vrijednost", dodajući da stotine hiljada civila svakodnevno ovise o njemu.

ISW je u svom dnevnom izvještaju o situaciji u Ukrajini objavio: "Ruske snage vjerovatno su napale branu Karačunov kako bi oštetile ukrajinske pontonske mostove koji se nalaze nizvodno, a naročito u svjetlu nedavnih izvještaja da ukrajinske snage pokušavaju povećati broj prijelaza preko rijeke Inhulets u sklopu svoje protuofanzive u južnoj regiji Herson".

11:11 Vladimir Putin stigao je u Uzbekistan na summit na kojem učestvuju kineski predsjednik Xi Jinping, indijski premijer Narendra Modi i niz drugih čelnika azijskih i arapskih zemalja.

Sastanak osmočlane Šangajske organizacije za saradnju sigurnosna je grupa koju su formirali Peking i Moskva kao protutežu američkom utjecaju.

Summit u drevnom gradu Samarkandu na Putu svile dio je Xijevog prvog inostranog putovanja od izbijanja pandemije koronavirusa prije dvije i pol godine i jedno je od rijetkih koje je poduzeo Putin.

10.00 Situacija u regijama: Rusi oštetili TE u Donjeckoj oblasti i trafostanicu u Zaporožju, javljaju ukrajinski mediji.

alt

09.00 Rusi su izgubili 13 tenkova, 4 aviona i 200 napadača u jednom danu, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

08.00 Britanski obavještajci: Rusi bježe u panici.

Ukrajina je nastavila konsolidirati kontrolu nad novooslobođenom regijom Harkiv, kaže britansko Ministarstvo odbrane u svom posljednjem brifingu.

Ažuriranje, objavljeno na Twitteru, kaže da su neke ruske snage pobjegle od napredovanja ukrajinskih trupa "u očitoj panici", ostavljajući za sobom ključnu opremu.

Image

07.30 Oružane snage Ukrajine porazile su neprijateljsku padobransku pukovniju, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

07.00 Ruska i kineska mornarica provode zajedničke patrole u Tihom okeanu, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane.

U saopćenju ruskog ministarstva na Telegramu navodi se kako posade obiju strana provode zajedničke taktičke vježbe koje uključuju topništvo i helikoptere. ''Zadatak spomenutih patrola jest ojačati pomorsku suradnju između Rusije i Kine, održati mir i stabilnost u azijsko-pacifičkoj regiji, nadzor obala te zaštita pomorskih ekonomskih objekata dviju država'', dodaje se u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...