IZVJESTILAC EVROPSKOG PARLAMENTA ZA SRBIJU VLADIMIR BILČIK: "Događaji sa Europridea će završiti u narednom izvještaju o Srbiji"

“Šta god da se dogodi ovdje u Beogradu to će se odraziti na moj naredni izvještaj o Srbiji”, rekao je Bilčik za N1 pred Evroprajd šetnju.

  • Regija

  • 17. Sep. 2022  17. Sep. 2022

  • 0

Prepreke i problemi sa kojima se suočio Europride biće dio narednog izvještaja o Srbiji, rekao je za N1 izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

“Šta god da se dogodi ovdje u Beogradu to će se odraziti na moj naredni izvještaj o Srbiji”, rekao je Bilčik za N1 pred Europride šetnju.

Na pitanje da prokomentariše protest protiv Prajda proteklog vikenda, na kojim je bilo onih koji su nosili slike Vladimira Putina, rekao je da je svestan da „postoji određeni spoljni uticaj, uključujući i onaj iz Moskve“.

Kazao je da za jednu modernu zemlju koja želi da ima dobar životni standard, sigurnost za svakoga, uključujući i manjine i LGBTI zajednicu, jedina budućnost koja ima smisla je ona unutar Evropske unije.

„Naše prisustvo ovdje pokazuje vrlo jasno čemu smo posvećeni i mi ćemo raditi sa predstavnicima vlasti koliko je god moguće. Ali, da budem jasan, potrebni su nam vrlo jasni i odlučujući koraci vlasti u Srbiji. Dakle, da je njihova posvećenost evropskom putu ozbiljna, stvarna i ova evropska parada ponosa je šansa da se to pokaže“, rekao je Bilčik.

Podsjetio je da je predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola “bila veoma jasna kada je u Strazburu rekla da je Europride važna obaveza Srbije”.

“Ovo je nešto što je važno za Evropski parlament, za Evropsku komisiju, za zemlje članice, vidite kako su ambasade reagovale. Imali smo prajd u mom gradu, u Bratislavi, u gradovima širom Evrope”, kazao je on.

Bilčik, koji je najavio da će i sam šetati na beogradskom Europrideu, izrazio je uvjerenje da je Beograd tolerantan grad.

Na pitanje da li je zabrinut za bezbjednost sebe i drugih, rekao je da se “uvijek ovde osećao bezbjedno“ i da vjeruje da će tako biti i u subotu popodne.

„Dobijam signale i uvjeravanja sa svih relevatnih strana, da ću ja biti bezbjedan, da ćemo svi biti bezbjedni i uostalom ovo je veliki test za zemlju kojoj je ukazano povjerenje da može da organizuje Europride prije nekoliko godina, i to je nešto što je veoma važno za nas u Evropskoj uniji. Mislim da je svakome u interesu da parada bude održana bezbjedno, da se svako osjeća sigurno i da se svako osjeća slobodno da se ‚autuje‘ i da bude dio ovog događaja“, kazao je evropski izvjestilac.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...