IZVJESTILAC EVROPSKOG PARLAMENTA ZA SRBIJU VLADIMIR BILČIK: Izrazio zabrinutost zbog broja pritužbi i nepravilnosti na izborima

Bilčik naglašava i da je kao stalni izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju uvijek pozivao srpske vlasti da u potpunosti ispoštuju preporuke OEBS o sprovođenju izbora.

  • Regija

  • 22. Dec. 2023  22. Dec. 2023

  • 0

Izvjestilac u Evropskom parlamentu za Srbiju Vladimir Bilčik saopštio je da je "zaista zabrinut" zbog broja pritužbi i nepravilnosti koje su prijavljene na parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji 17. decembra.

"Da bismo detaljno ocijenili ove izbore, potreban nam je završni izvještaj misije OEBS-a", kazao je Bilčik.

Prema njegovim riječima, iako su izbori tehnički dobro vođeni i protekli bez većih nemira, međunarodni posmatrači su prijavili brojne nepravilnosti.

"To uključuje zloupotrebu javnih resursa, nedovoljno razdvajanje zvaničnih funkcija i aktivnosti kampanje, zastrašivanje i pritisak na birače, slučajeve kupovine glasova", navodi on, dodajući da je Regulatorno tijelo za elektronske medije (REM) bilo pasivno tokom cijele kampanje i "njegovi predstavnici nisu komunicirali sa međunarodnim posmatračima".

Bilčik naglašava i da je kao stalni izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju uvijek pozivao srpske vlasti da u potpunosti ispoštuju preporuke OEBS o sprovođenju izbora.

Podsjeća da u svom najnovijem izvještaju, koji je usvojen u maju, poziva Srbiju da se u potpunosti pozabavi preostalim preporukama OEBS-a, posebno pristupom konkurentskim kandidatima medijima, problemu transparentnosti i odgovornosti kada je riječ o finansiranju kampanje.

Bilčik napominje da je Srbija pozvana i da razmotri mjere za borbu protiv pritiska na birače i protiv zloupotreba administrativnih resursa "kako bi se spriječile nepravilnosti i bilo kakve prevare i garantovale demokratsko funkcionisanje zemlje".

Šef Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Albert Jonson izjavio je da posmatračka misija ODIHR-a nije imala zadatak da ocjenjuje da li su izbori u Srbiji bili slobodni i pošteni, niti da preporučuje ponavljanje glasanja.

On je, međutim, naveo da je misija konstatovala da su izborni uslovi bili neravnopravni i da je zabilježila neregularnosti na sam dan glasanja, prenosi Pobjeda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...