HISTORIJSKI TRENUTAK: Unuci kraljice Elizabete bdjeli nad njezinim lijesom, princ Harry ipak... (FOTO)

U ponedjeljak, 19. septembra, slijedi službeni pogreb kraljice Elizabete koja je preminula u 97. godini.

  • Šareni svijet

  • 17. Sep. 2022  17. Sep. 2022

  • 0

Večeras je u Westminsterskoj opatiji osmero unučadi kraljice Elizabete bdjelo uz njezin lijes. 

William je nosio plavu vrpcu, a ostali unuci među kojima su bile princeze Beatrice i Eugenie, Zara Tindall i Peter Phillips te lady Louise Windsor i James, vikont Severn nosili su crnu odjeću. Princ Harry ipak je nosio uniformu unatoč ranijim natpisima kako mu to neće biti dozvoljeno jer je odstupio s dužnosti. Zajedno su održali ceremoniju tradicionalno poznatu kao Bdjenje prinčeva.

Na bdjenje su došli i princ Edward i njegova supruga Sophie, grof i grofica od Wessexa.

Veliki historijski trenutak

Naime, ovo je prvi put u historiji da su unuci monarha izveli Bdjenje prinčeva, piše BBC. U bdjenju su do sada mogli učestvovati samo sinovi. Prvi put je to provedeno 1936. nakon smrti Georgea V., kada su njegova četiri sina, kralj Edward VIII., princ Albert te prinčevi Henry i George, stajali na četiri strane očevog lijesa u Westminsterskoj opatiji.

alt 

Kate i Meghan nisu na bdjenju

Dok kraljičini unuci večeras stoje pokraj njezinog lijesa, mnogi su primijetili da s njima nisu Kate Middleton niti Meghan Markle. Nisu stigli ni princ George i princeza Charlotte.

Mirror piše kako se podrazumijeva da supruge kraljičinih unuka, uključujući princezu od Walesa i vojvotkinju od Sussexa, neće biti prisustvovati bdjenju kako bi Elizabetinim unucima omogućile da se okupe kako bi zajedno tugovali. Mike Tindall, Edoardo Mapelli Mozzi i Jack Brooksbank također će večeras ostati u svojim domovima u Windsoru.

alt

U petak su na bdjenju bila sva kraljičina djeca, Charles, Andrew, Edward i Anne. Svaki od četvero djece kraljice Elizabete zauzeo je svoju poziciju kod lijesa, dok je ostatak članova kraljevske porodice njihovo bdjenje pratilo s balkona Westminster Halla. Tokom vikenda će u London pristizati svjetski čelnici i veledostojnici koji će u ponedjeljak prisustvovati pogrebu Elizabete II, prenosi Index.hr.

Dan sprovoda

U ponedjeljak, 19. septembra, slijedi službeni pogreb kraljice Elizabete koja je preminula u 97. godini. Lijes će tokom jutra odnijeti u Westminstersku opatiju. Službenom dijelu sprovoda prisustvovat će članovi njezine porodice te britanski i svjetski čelnici.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...