HDZ INICIRA PROMJENU IMENA ULICE U ZAGREBU: Zbog navodne podrške Ukrajini, uklanjaju Bosansku ulicu u kojoj se nalazi Ambasada Rusije u Hrvatskoj, a novo ime bit će u čast...

U saopćenju se podsjeća i kako je Hrvatski sabor 25. februara ove godine usvojio "Deklaraciju o Ukrajini", u kojoj je najoštrije osudio rusku agresiju na Ukrajinu.

  • Regija

  • 17. Sep. 2022  17. Sep. 2022

  • 2

Iz Zajednice utemeljitelja HDZ-a Zagreba poručili su kako bi se Bosanska ulica u kojoj je Ambasada Ruske Federacije, trebala preimenovati u Ulicu Andre Fabijanića, u čast hrvatskog humanitarca koji je izgubio život u Ukrajini, a gradsku su vlast pozvali da podrže taj prijedlog.

"Potreseni viješću o preminulom hrvatskom humanitarcu u Ukrajini, koji je izgubio život pomažući drugima u nevolji, a stradao od onih koji su tu nevolju prouzročili, vjerujemo kako zaslužuje dobiti ime ulice u gradu Zagrebu i to upravo na adresi gdje se danas nalazi ruska ambasada”, navodi se u saopćenju ZU HDZ Zagreb.

Fabijanić je, ističu, imao samo 29 godina kada je odlučio pomoći ljudima u Ukrajini koji su suočeni sa stradavanjem, progonom i humanitarnom katastrofom ogromnih razmjera. Bio je izuzetno aktivan u brojnim humanitarnim akcijama gdje je, između ostalog, pomagao u evakuaciji ugroženih ukrajinskih porodica.

S obzirom da nova vlast u Zagrebu nema problem s izmjenama naziva ulica i trgova, ovo je prilika da pokažu kako su to spremi napraviti i mimo svojih inače isključivo ideoloških razloga i ovim činom iskažu poštovanje prema Andri Fabijaniću i svim nevinim žrtvama ruske agresije”, poručili su.

U saopćenju se podsjeća i kako je Hrvatski sabor 25. februara ove godine usvojio "Deklaraciju o Ukrajini", u kojoj je najoštrije osudio rusku agresiju na Ukrajinu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...